Linkuri accesibilitate

Timpul: despre aniversarea pactului Ribbentrop-Molotov și refuzul comuniștilor de a negocia cu AIE


Doua subiecte domina azi paginile Timpului. E vorba de ce-a de a 70-a aniversare de la data semnarii Pactului Ribbentrop-Moldotov si de refuzul comunistilor de a accepta invitatia la negocieri ce le-a fost adresata coalitia liberal-democrata.

Cat priveste Pactul, gasiti in Timpul un scurt reportaj din Gradina publica Stefan cel Mare, unde ieri Asociatia Antipact Ribbentrop-Molotov a organizat un miting de protest, pentru a comemora victimele târgului sovieto-nazist de acum 70 de ani, precum si un ceva mai extins reportaj de la conferinta istorica organizata cu aceasta ocazie la Chisinau. De asemenea, i-au mai intrebat jurnalistii de la Timpul pe liderii Aliantei pentru Integrare Europeana care ar trebui sa fie pozitia oficiala a Republicii Moldova fata de Pact.

Si tot principalii politicieni din coalitia liberal-democrata sunt prezenti in Timpul de azi cu replica la refuzul comunistilor de a negocia. “Dupa ce s-au intors de la … odihna, comunistii dau dovada de un comportament arogant”, constata ei.

“Voronin calca a doua oara pe aceeasi grebla” – asta e parerea jurnalistilor de la Timpul, care mai cred ca declaratia de sambata a plenarei PCRM este primul pas spre provocarea alegerilor anticipate. Cum insa coalitia fostei opozitii nu si-a retras inca invitatia si propune ca intalnirea dintre cele doua parti sa aiba loc pe 25 august, la Palatul Republicii, directorul ziarului, Constantin Tanase, se intreaba in editorialul sau “ai cui nervi se vor dovedi mai tari?” Si, ca mai puna o data degetul pe rana liderului comunist, Timpul rezuma un articol aparut la sfarsitul saptamanii in cotidianul rusesc Kommersant, imediat dupa vizita lui Voronin la Moscova, sub titlul “Un presedinte expirat”. Vestea cea mai proastă pentru Voronin, afirma Kommersant, este că Kremlinul e gata să stabilească relaţii de colaborare cu oponenţii lui.

Despre intalnirea de la Soci mai scrie si oficiosul Rossiyskaya Gazeta, subliniind, la fel ca si Kommersant, ca Moscova n-ar intentiona sa schimbe atitudinea politica fata de Moldova in legatura cu schimbarea de putere de la Chisinau si priveste calm o eventuala schimbare a lui Voronin cu un presedinte ales din partea coalitiei de drepta, la masa negocierilor. Iar Vremea Novostei, pe langa aceeasi concluzie, ofera si detalii picante: inainte de a discuta pe teme politice Voronin a tinut sa i se laude lui Medvedev cu roada pe care a obtinut-o la vila sa si chiar i-a daruit presedintelui rus cateva kilograme de struguri.
XS
SM
MD
LG