Linkuri accesibilitate

17.09.99 - Datoriile faţă de Gazprom şi CONEL


Ministerul de Finanţe de la Chişinău alocă 40% din veniturile zilnice de la buget pentru sectorul energetic

17 septembrie 1999

Edgar Şelaru: Astazi au fost anunţate conditiile unui nou contract de livrare a electricităţii care a fost semnat între România si Republica Moldova. Vom afla amanuntele de la Sergiu Praporscic, care îşi începe însă relatarea cu un avertisment al departamentului energetic, potrivit căruia Chişinăul ar putea suferi o noua criza energetica, deoarece nu sunt achitate datoriile pentru gazele naturale livrate din Rusia.

Municipiul Chişinău ar putea să se confrunte cu o noua criza electro-energetica, deoarece reţelele electrice de distributie Chisinau nu pot achita datoriile pentru gazele livrate de intreprindeea moldo-rusă Moldovagaz. Atit Moldovagaz, cit si concernul rus Gazprom cer sa le fie achitate datoriile in valoare de 157 de milioane lei sau in jur de 14 milioane de dolari. Directorul adjunct al departamentului energetic, Vasile Botezatu, spune ca livrările de energie electrică către consumatorii din Chişinău ar putea sa fie reduse, deşi, populaţia municipiului achita 80 % din plăţi. În acelaşi timp, în restul republicii consumatorii casnici nu plătesc decit 40-50 % din valoarea energieie electrice livrate.

Vasile Botezatu a declarat pentru postul nostru de radio, ca in prezent se poarta negocieri pentru a nu admite reducerea nivelului de energie electrica livrata capitalei: „Noi, ducem negocieri acum cu societatea pe acţiuni Moldovagaz-Gazprom, eu gîndesc că ei ne vor mai majora suma de plata, dar, într-o masură oarecare, este posbili sa fie redusa livrarea gazelor naturale. Cit vor fi, nu ştiu...” Vasile Botezatu a amintit şi ca la ultima sa şedinţă, comisia guvernamentala pentru redresarea situaţiei critice din sectorul energetic a decis ca ministerul finanţelor sa aloce 40 % din veniturile zilnice de la buget pentru sectorul energetic: „actualmente, practic centrala numarul 1, 2 din Chisinau, inclusiv centrala nord a municipiului Bălţi, practic, nu are combustibil. Din motivele acestea, comisia a luat decizia de a fi majorat procentul de a îmbunătati situaţia cu combustibil pentru centralele proprii. Sa fie majorata capacitatea de producere a energiei electrice, care este cu un pret mai redus, mai avantajos decit energia electrica livrata din Ucraina, Centrala Cuciurgani, respectiv si Romania.”

Astazi, au devenit cunoscute conditiile contractului semnat miercuri între Moldtranselectro si CONEL privind livrarea energiei electrice romanesti consumatorilor din Republica Moldova Directorul adjunct al intreprinderii Moldtranselectro, Marc Rîmiş, ne-a spus ca preţul de livrare a energiei electrice este 2,8 centi pentru un kilowat-ora, in cazul achitării imediate a energiei electrice livrate, 3 centi pentru achitarea plăţilor în decurs de o lună şi 3,2 cenţi, în cazul în care plata se va efectua în decurs de 60 de zile. Daca nici in acest termen Moldtranselectro nu va plati pentru energia electrica consumata, atunci vor fi aplicate niste penalităţi. Marc Rîmiş spune că, în fond, condiţiile contractului care a fost prelungit pînă la 1 ianuarie 2001, au rămas aceleaşi. În prezent, datoriile consumatorilor din Republica Moldova la plata pentru energia electrică fata de CONEL, se cifrează la 16, 5 milioane de dolari.

Din Chişinău, Sergiu Praporscic, REL.
XS
SM
MD
LG