Linkuri accesibilitate

10.09.99 - Preşedintele Petru Lucinschi la Ialta


Panoramă a Ialtei
Panoramă a Ialtei

Prilejul vizitei şefului statului moldav în Ucraina: conferinţa cu genericul "Colaborare Marea Baltica - Marea Neagră - spre Europa integrată a secolului 21"

10 septembrie 1999

Dan Ionescu
: Îi informam pe ascultătorii noştri că preşedintele Petru Lucinschi a plecat astazi la Ialta pentru a participa la conferinţa internaţionala cu genericul "Colaborare Marea Baltica - Marea Neagră - spre Europa integrată a secolului 21, fără linii de divizare". Şeful statului se află în fruntea unei delegatii formate din ministrul adjunct de externe, Iurie Leancă, consilierul prezidenţial Iurie Pînzaru şi ambasadorul republicii Moldova în Ucraina, Aleksei Andreevschi. Într-o declaratie de presa, făcută înainte de plecare, preşedintele statului şi-a exprimat speranta că buna înţelegere şi cooperarea între cele doua regiuni va contribui la "ştergerea liniilor de divizare în baza criteriilor ideologice, religioase, de apartenenţa etnica, etc".

La reuniunea de la Ialta se aşteapta participarea şefilor de state şi de guverne din 24 de ţări, precum şi a unor reprezentanti ai organizatiilor regionale şi internaţionale. În deschiderea conferinţei, preşedintele Ucrainian, Leonid Kuchma a apelat la ţările din Europa Centrală sa nu introduca vize pentru cetăţenii ţării sale. Textual, el a declarat că exista o teama reala că vechea Cortina de fier va fi inlocuită cu una diferita, ceva mai umana, dar nu mai putin periculoasa, o cortina de hirtie.

Luni, 13 septembrie, premierul Ion Sturza va incepe o vizita de 4 zile in Franţa în fruntea unei delegatii formate din oficialităţi si oameni de afaceri. Scopul vizitei este de a impulsiona relaţiile bilaterale, Sturza urmînd să se întilnească cu primul ministrul francez, Lionel Jospin şi cu alti membrii ai guvernului, printre care şi cu ministrul pentru afacerile europene, Pierre Moscovici. Vor fi discutate şi o serie de chestiuni economice, printre care, participarea societăţii SIIEF Energie la construirea unei termocentrale la Budeşti, lînga Chişinau.
XS
SM
MD
LG