Linkuri accesibilitate

07.09.99 - Zoran Djindjic la Bucureşti


Premierul Zoran Djindjic
Premierul Zoran Djindjic

„Izolând Serbia cu intenţia de-al izola pe Milosevic, se creează o falsă solidaritate a poporului sârb cu Miloşevici”

7 septembrie 1999

Extras din Actualitatea românească (moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Liana Ionescu)


Zoran Djindjic la Bucureşti

Zoran Djindjic era liderul partidul democrat de opoziţie din Serbia şi una din cele mai proeminente figuri ale opoziţiei anti-Miloşevici. Aflat la Bucureşti la invitaţia partidului democrat, Djindjic a declarat Europei Libere că „în viitor s-ar putea crea o unitate economică balcanică”.

Djindjic a pledat, deasemenea, pentru scoaterea Serbiei din izolarea la care a fost condamnată după război pentru că „izolând Serbia cu intenţia de-al izola pe Milosevic, se creează o solidaritate greşită a poporului sârb cu Miloşevici”.

Numai demisia lui Milosevic, fie dupa lungi proteste de stradă, poate asigura o democratizarea Iugoslaviei, a mai declarat Djindjic.

Partidul Democrat din România (condus de Petre Roman ) a semnat ulterior un acord de cooperare cu partidul lui Djindjic, cooperare şi în interiorul Internaţionalei socialiste.

(În anul 2000, Milosevici a pierdut alegerile pentru presedintia Iugoslaviei, iar imediat dupa aceea Opozitia Democrata din Serbia (DOS) a obtinut doua treimi din scaunele parlamentului sarb. In ianuarie 2001, DOS a format guvernul Serbiei, prim-ministru fiind carismaticul Zoran Djindjic. Premierul Djindjic a fost asasinat în martie 2003).
XS
SM
MD
LG