Linkuri accesibilitate

Istorie și memorie: la aniversarea Pactului Molotov-Ribbentrop


Caricatura de Leslie Illingworth publicată în Daily Mail 1941
Caricatura de Leslie Illingworth publicată în Daily Mail 1941
Maine se împlinesc 7 decenii de cînd a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler. A fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova în ziua de 23 august 1939 de către Viaceslav Molotov, ministru de externe al Uniunii Sovietice şi Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al celui de-al Treilea Reich în prezenţa lui Iosif Vissarionovici Stalin. Cruzimea şi cinismul celor doi dictatori, Hitler şi Stalin, se vor repercuta lung în timp, prelungind cel de-al doilea război mondial cu războiul rece şi cu tăierea Europei în două de către Cortina de fier a anilor 1945 - 1989. În toţi aceşti 45 de ani, Europa Occidentală a progresat prin practicarea democraţiei şi a economiei libere în toate ţările sale aflate la vest de Cortina de fier, în timp ce Europa rasariteana a avut parte de regimuri totalitare mai dure sau mai puţin dure, dar aservite Kremlinului şi de economii centralizate de stat, sustin mai multi experti. Ce stiu moldovenii despre acest pact?


Doctor in istorie si presedintele Asociatiei pentru lichidarea consecintelor pactului Ribbentrop-Molotov, Iacob Golovca crede ca, semnat la 23 august 1939, pactul Molotov – Ribbentrop a fost un act aditional tratatului de neagresiune dintre URSS si Germania hitlerista, prin care cele doua state au impartit Europa in doua sfere de influenta. Incorporarea in Uniunea Sovietica a Basarabiei, Nordului Bucovinei si tinutului Herța a fost una dintre consecintele pactului Molotov – Ribbentrop.


Ion Varta
Subiectul pactului Ribbentrop-Molotov şi a urmarilor lui rămîne pana in prezent unul de controversă, nu doar printre istorici, dar şi la nivel politic, spune pe istoricul Ion Varta, fost deputat in Parlamentul de la Chisinau, aducand drept dovadă reacţia bolnăvicioasă a Kremlinului la ultima iniţiativă lansată în Consiliul Europei, de a condamna comunismul alături de fascism – data la care urmează a fi comemorate victimele comunismului fiind tocmai cea de 23 august, la care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG