Linkuri accesibilitate

Gruparea Riyadus Salikhin îşi revendică responsabilitatea pentru un război economic împotriva Rusiei


Imagine de la locul atentatului sinucigaș de la Groznîi
Imagine de la locul atentatului sinucigaș de la Groznîi

Au fost islamiștii ceceni implicați în accidentul din Siberia?

Oficiali ruşi au respins afirmaţiile apărute pe un site în internet al islamiştilor ceceni prin care aceştia îşi revendică responsabilitatea pentru explozia dezastruoasă de săptămâna aceasta la o hidrocentrală din Siberia. Dar unii analişti spun că gruparea Riyadus Salikhin condusă în trecut de Shamil Basayev îşi dezvoltă capacităţile de a organiza atacuri în adâncul Rusiei.

Explozia puternică la hidrocentrala Saiano-Şuşenkskaia pe râul Enisei a distrus luni pereţii centralei, a dus la inundarea compartimentului turbinelor şi a făcut cel puţin 26 de morţi. Alte câteva zeci de oameni sunt daţi dispăruţi. În aceeaşi zi, un atacator sinucigaş a detonat un camion cu explozibil la o secţie de poliţie în Inguşetia, ucigînd 25 de oameni.

În declaraţia publicată pe un site al islamiştilor din regiunea caucaziană a Rusiei, gruparea Riyadus Salikhin îşi revendică responsabilitatea pentru ambele atacuri, afirmînd că a început un „război economic” împotriva Rusiei şi că a trimis combatanţi pentru a ataca conductele de petrol şi gaze, centralele electrice şi liniile de distribuţie în întreaga ţară.

Declaraţia, în care se spune că la Saiano-Şuşenkskaia militanţi au detonat o mină antitanc a fost difuzată în timp ce premierul rus Vladimir Putin vizita centrala distrusă.

Militanţii ceceni au condus mai multe atacuri teroriste în adâncul Rusiei în trecut, iar autorităţile de la Moscova le-au folosit ca justificare pentru a începe cea de-a doua campanie militară în republica nord-caucaziană la sfârşitul anilor 1990.

De data aceasta, Moscova a dezminţit revendicările militanţilor că ar fi pus la cale explozia de la hidrocentrala din Siberia. Presa rusă îl citează pe purtătorul de cuvânt al procuraturii generale cu declaraţia că la locul accidentului n-au fost găsite urme de explozibil.

Nici jurnalistul de investigaţie, Andrei Soldatov, editorul publicaţiei online agentura.ru specializată în domeniul terorismului şi serviciilor de securitate nu crede în implicarea militanţilor: Soldatov este sigur în proporţie de 90 la sută că revendicările grupării militante sunt false, Riyadus Salikhin încercînd pur şi simplu să-şi facă publicitate. Pe de altă parte, spune jurnalistul, această grupare a arătat în trecut că este în stare să facă ceea ce promite că va face. Soldatov mai spune că în grupare ar fi intrat şi etnici ruşi care au trecut la Islam şi care ar fi gata să participe la atacuri în alte regiuni decât Caucazul.

Gruparea Riyadus Salikhin, trecută şi de Departamentul de Stat american în categoria organizaţiilor teroriste, a fost condusă în trecut de Shamil Basayev. Liderul rebel cecen s-a aflat în spatele atacului de la şcoala din Beslan în 2004, dar a fost ucis în 2006. Gruparea a fost revigorată de Doku Umarov, care doreşte să unifice regiunea nord-caucaziană a Federaţiei Ruse într-un stat islamic.

Guvernul de la Moscova declarase recent că armata rusă şi-a încheiat operaţiunile militare în Cecenia şi că regiunea a devenit mai stabilă. Violenţele însă nu au încetat. Ele continuă cu atacuri aproape zilnice împotriva personalului structurilor de securitate şi funcţionarilor publici.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG