Linkuri accesibilitate

Stratfor Commentary: Moldova în Nato o temă controversată


Revista americană de analiză geopolitică, Stratfor Commentary scrie că tema intrării Republicii Moldova în NATO, dacă este transformată într-o dezbaterea publică, poate duce la destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană şi poate atrage în mod nedorit asupra Moldovei atenţia Rusiei.

Stratfor Commentary porneşte de la o declaraţie făcută ieri de liderul liberal democrat, Vlad Filat despre faptul că ar lucra la un plan pentru un referendum pe tema intrării Republicii Moldova în NATO. Revista americană vorbeşte despre Alianţa pentru Integrare Europeană ca despre o forţă care se află deja la guvernare în Republica Moldova şi scrie că este pentru prima dată în ultimii ani când un demnitar înalt din guvernul moldovean se pronunţă pentru aderarea la NATO.

Amintind că alianţa din care face parte partidul lui Vlad Filat are ca obiectiv o politică externă echilibrată orientată către Uniunea Europeană, publicaţia americană mai scrie că o politică pro-NATO ar fi cu totul altceva. Partidele coalizate după alegerile din 29 iulie au nevoie de voturile comuniştilor pentru a alege un nou şef al statului. Iar chestiunea aderării la NATO este ca un butoi cu pulbere în situaţia când şi unele componente ale Alianţei pentru Integrarea Europeană pledează pentru neutralitatea Republicii Moldova sau chiar au legături puternice cu forţele pro-ruse din Moldova.

În afară de aceasta, scrie Stratfor Commentary un referendum pe tema intrării Moldovei în NATO poate eşua. De asemenea, un Chişinău pornit pe calea aderării poate reaprinde în regiunea separatistă transnistreană lupta pentru independenţă şi poate face din Moldova o ţintă pentru Rusia.

Dacă Vlad Filat vorbeşte serios despre intrarea în NATO, acesta poate însemna sfârşitul Alianţei pentru Integrarea Europeană. Dacă alţi membri ai coaliţiei se opun, se poate ajunge la alegeri anticipate iar comuniştii pot căpăta o nouă şansă să revină la putere.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG