Linkuri accesibilitate

Convorbirile Voronin-Medvedev de la Soci


Președinții Dmitri Medvedev și Vladimir Voronin astăzi la Soci

Dmitri Medvedev: „indiferent de „sezoanele politice”, relaţiile moldo-ruse rămîn un factor important”

După ce şi-a luat legitimaţia de deputat, preşedintele Vladimir Voronin a plecat la Soci, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Federaţiei Ruse. Aceştia au discutat despre problemele economice dintre cele 2 state şi soluţionarea lor. Paul Hodorogea a urmărit evenimentul.

Cei doi lideri nu au făcut declaraţi de presă după discuţii, dar înaintea întrevederii, preşedintele rus Dmitrii Medvedev a spus că indiferent de evoluţia situaţiei din Moldova şi Rusia, indiferent de ceea ce el a numit „sezoanele politice”, relaţiile moldo-ruse rămîn un factor important care uneşte popoarele celor două ţări şi care va putea să contribuie la depăşirea crizei şi altor probleme, oricare ar fi acestea: „Vom vorbi desigur despre economie şi depasirea consecinţelor pe care le provoacă dificultăţile economice. Am analizat ultimele date şi observ o anumita înrautatire a relatiior noastre comerciale. Trebuie să ne gîndim cu să depăşim aceste probleme”.

Presa rusă îl citează pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin cu declaraţia că o temă aparte a discuţiilor urma să fie şi soluţionarea problemei transnistrene, mai ales că în luna octombrie se aşteaptă, potrivit lui, reluarea negocierilor în formatul complet 5+2. Voronin a adăugat că tot în octombrie, la Chişinău, va avea loc reuniunea şefilor de stat din CSI, unde Republica Moldova va îi va transmite înapoi preşedinţia acestei organizaţii Federaţiei Ruse.

„Eu consider ca este absolut corect şi normal că asemenea consultaţii au căpătat un caracter permanent, au loc cu regularitate şi dau rezultate bune”, a declarat Vladimir Voronin.

Întîlnirea Voronin-Medvedev este a treia din acest an. Prima a avut loc cu o jumătate de lună înaintea alegerilor din 5 aprilie, la Moscova, unde Voronin şi liderul transnistrean Smirnov au semnat în prezenţa preşedintelui rus o declaraţie comună privind reglementarea transnistreană, prin care Moldova a acceptat prezenţa pacificatorilor ruşi pe teritoriul său, pînă la reglementarea definitivă a conflictului. Cea de a două întîlnire a avut loc cu mai puţin de o săptămînă înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Moldova din 29 iulie, cînd Moscova şi-a reiterat sprijinul faţă de puterea comunistă de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG