Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și reforma sistemului de sănătate


Președintele Barack Obama la Forumul asupra reformei sistemului de sănătate, la Casa Albă
Președintele Barack Obama la Forumul asupra reformei sistemului de sănătate, la Casa Albă
La inceputul anului, democratii din Statele Unite credeau ca a venit momentul in care pot obtine reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. De ce acest calcul nu pare sa functioneze? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La opt luni dupa inaugurarea presedintiei Obama, planul democratilor este in deriva, acestia fiind nevoiti sa se apere impotriva celor care-l considera o incercare periculoasa de socializare a sistemului de ingrijire a sanatatii, care urmeaza a fi finantat prin majorari de impozite.

Ce nu a mers? La stinga spectrului politic, Obama este acuzat ca nu a dat contur schimbarii pe care a promis-o in campanie. Dupa ce planul administratiei a suferit schimbari, in ultimele saptamini, fara sa obtina sprijinul dorit – Obama a revenit la un argument care in trecut nu s-a dovedit convingator si anume ca americanii au “datoria morala” de a-i ajuta pe cei care nu au asigurare medicala.

Consultanti politici cred ca democratii nu au avut o campanie coerenta si energica, fiind poate prea increzatori in succes. Democratii moderati se bucura pentru ca administratia a renuntat la intentia initiala de a crea un sistem de asigurari medicale de stat, care sa se afle in competitie cu cel privat. Noile planuri au in vedere si interesele clasei de mijloc, care beneficiza de asigurari medicale si care nu fusese atrasa de proiectul initial.

Democratii ii cer lui Obama sa-si puna carisma in slujba reformarii sistemului de ingrijire a sanatatii. Ei il invinuiesc pe presedinte ca ar fi cedat in fata presiunilor dreptei – care, bine organizata a creat momente de tensiune, consemnate de presa, la reuniuni cu participarea unor membrii ai Congresului. Chiar daca opiniile exprimate de protestari nu reprezinta tendintele publicului larg, ele au avut un impact major, gratie mediatizarii. Pe acest fond, unii membrii in Congres – care anul viitor vor avea alegeri – au batut in retragere.

Un recent sondaj de opinie arata ca sprijinul alegatorilor pentru reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii ramine puternic, doar ca jumatate dintre cei intervievati cred in miturile propagate de conservatori, in special pe Internet, cum ar fi ca Obama incearca sa ofere asigurari medicale imigrantilor ilegali. Surse de la Casa Alba arata ca presedintele nu e descurajat de turnura dezbaterii. Democratii isi pun acum problema daca sa incerce sa adopte legislatia, de unii singuri – ceea ce i-ar diminua credibilitatea, dar pe de alta parte ar putea fi unicul mijloc de a obtine reformarea sistemului.

XS
SM
MD
LG