Linkuri accesibilitate

Rezultatele finale sînt așteptate în jur de 17 septembrie

Milioane de afgani au participat la alegerile prezidenţiale, în pofida ameninţărilor miliţiilor Taliban. Acestea avertizaseră că vor încerca să împiedice desfăşurarea scrutinului. Deşi participarea la vot a fost foarte inegala şi deşi s-au înregistrat o serie de atacuri, autorităţile afgane şi preşedintele american Barak Obama au declarat că votul a fost un succes. Ileana Giurchescu cu detalii.

Din cauza participării foarte inegale la vot, s-ar putea ca principalul favorit, actualul preşedinte Hamid Karzai să fie obligat să intre într-un tur de balotaj, cu principalul său contra-candidat, fostul ministru de externe Abdulah Abdulah. Se pare că acesta s-ar bucura de un sprijin solid în anumite regiuni din nord.

În total au fost 30 de candidaţi dar numai alţi doi foşti ministrii sunt consideraţi candidaţi cu şanse de a trece eventual in al doilea tur de scrutin, pentru a se infrunta cu preşedintele - dar primele rezultate preliminiare nu vor fi cunoscute decât la începutul săptămânii viitoare. Concomitent cu alegerile prezidenţiale au avut loc şi alegeri locale.

Mai ales in sudul ţării, atacurile şi ameninţările miliţiilor Taliban i-au descurajat pe oameni de la vot. Multe atacuri s-au concentrat şi in regiunea capitalei Kabul. Înainte de scrutin, guvernul afgan a interzis orice relatare de presa despre acte de violenţă, pentru a nu-i speria pe alegători. Cu toate acestea, se ştie că zeci de oameni, civili, membri ai forţelor de securitate si ai miliţiilor Taliban au murit. Corespondentul Europei Libere la Kandahar apreciază că participarea la vot a fost mai scăzută decât cu cinci ani în urmă, când au avut loc primele alegeri prezidenţiale.

Au fost consemnate tot felul de probleme: au lipsit buletine de vot, listele votanţilor au fost de multe ori contestate, câteva centre de votare nici nu s-au deschis pentru că membri comisiei nu s-au prezentat de frică. Cum relatau foarte multi jurnalişti străini, alegerile din Afganistan nu pot fi comparate cu alegerile dintr-o ţară normala.

Circa 300.000 de militari, afgani şi străini au încercat, cu mai mult sau mai puţin succes, să asigure securitatea celor care au vrut să voteze. Nu numai alegătorii au fost descurajaţi de ameninţările miliţiilor Taliban dar şi o parte din observatorii internaţionali – ceea ce puse şi mai mult sub semnul întrebării corectitudinea votului.

Rezultatele partiale sunt aşteptat pe 3 septembrie, rezultatele finale pe 17 septembrie iar un eventual tur de balotaj ar putea fi organizat in octombrie.
XS
SM
MD
LG