Linkuri accesibilitate

Încă în zorii tranziţiei interminabile, la începutul anilor ’90, Chişinăul s-a transformat într-o imensă piaţă. Îmboldiţi de circumstanţele potrivnice şi de degringolada economică, lăsaţi în voia sorţii de statul altădată ocrotitor, mii de cetăţeni au invadat străzile capitalei pentru a vinde acolo vechituri, legume, fructe, lactate, gume de mestecat şi ciocolate turceşti, electrocasnice şi produse second-hand, seminţe de floarea-soarelui şi cipici.

Trotuarele şi intersecţiile străzilor au devenit o adevărată babilonie, o imensă tarabă. Fiecare îşi găsea locul său strategic şi comerţul haotic, fără frontiere, a înflorit pe vecie. Adevărat că mai apăreau şi nişte pieţe, iar poliţiştii îi alungau şi îi amendau uneori pe negustorii ambulanţi, dar, cu toate acestea, comerţul în stradă a devenit o notă distinctă a capitalei, un fel de carte de vizită a Chişinăului.

E de la sine înţeles că acest comerţ pe trotuare e un fapt anormal care sluţeşte imaginea oraşului şi ridică serioase semne de întrebare în ce priveşte igiena şi calitatea produselor. O întrebare se impune în mod firesc: de ce aceşti negustori ambulanţi nu sînt absorbiţi de pieţele oraşului? Cum şi în ce chip unii vînd mereu în piaţă, pe cînd alţii nu pot sau nu vor să ajungă acolo? Răspunsul la această întrebare ar fi cu siguranţă o incursiune insolită în hăţişurile tenebroase ale economiei moldoveneşti.

Deunăzi, nişte oameni, care vînd legume şi fructe pe trotuarele sectorului Rîşcani, au blocat circulaţia pe bulevardul Moscovei în semn de protest faţă de amenzile aplicate de poliţie. Au urmat scene dizgraţioase, cu şoferi nervoşi care îi injurau pe protestatari, cu poliţişti care încercau să-i înduplece pe negustorii revoltaţi să plece… În cele din urmă, pretura a anulat amenzile şi le-a permis oamenilor să vîndă pe trotuare, iar poliţiştii severi trebuie de acum încolo să-i protejeze pe cei pe care uneori îi pedepseau. Liniştea s-a reinstaurat.

E o “soluţie” moldovenească tipică. Pentru că a soluţiona cu adevărat această problemă e mai dificil. A le oferi nişte tarabe în pieţe acestor oameni e mai greu. Şi cum să-i alungi de pe trotuare pe cei săraci care nu au bani să-şi plătească taraba la piaţă şi care, pe deasupra, mai şi blochează circulaţia pe stradă? Aşa că trotuarele Chişinăului vor fi încă multă vreme pline de băbuţe stafidite care vor vinde legume şi lactate, vin şi cipici… Oraşul nostru e un imens bazar!

XS
SM
MD
LG