Linkuri accesibilitate

Dilema PCRM: un rol de opoziție fundamentalistă, intransigentă sau opoziție flexibilă și „responsabilă”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

O discuție cu analistul Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Sau la guvernare sau in opozitie: aceasta - declara public reprezentantii de varf ai Partidului Comunistilor - este dilema cu care se confrunta formatiunea cu cele mai multe mandate de deputat cu o saptamana inainte de convocarea noului Parlament. Sigur, liderii comunisti ar da totul pentru a se mentine la putere, dar dupa formarea coalitiei celor patru partide democratice, optiunea ramanerii lor la guvernare este mai mult decat virtuala. Astfel ca dilema reala care sta astazi in fata Partidului Comunistilor este alta si anume: care va fi rolul lui ca forta parlamentara de opozitie – un rol de opozitie fundamentalista, intransigenta sau de opozitie flexibila si „responsabila”, dupa cum a declarat presedintele partidului, Vladimir Voronin.

Radu Benea: Credeti ca asumarea rolului de partid de opozitie parlamentara ar putea avantaja cumva partidul comunistilor in actuala situatie sociala si politica din Republica Moldova sau dimpotriva, l-ar dezavantaja?

Gheorghe Cojocaru
: Dupa opt ani de guvernare comunista, situatia sociala si economica, ca si cea politica de altfel, este intr-adevar dezastruoasa si cu toate acestea, nu se stie daca asumarea acestui rol ar avantaja sau ar dezavantaja Partidul Comunistilor. Multe, daca nu totul depinde de prestatia fortelor politice care se vor instala la guvernare, de calitatea si de rezultatele viitoarei guvernari. Pe termen scurt, care este decisv pentru clarificarea situatiei politice actuale, aceasta insemnand ca si limite cronologice aproximativ o jumatate de an, daca nu si mai putin, comunistii vor trebui sa demonstreze ca au depasit socul inlaturarii de la putere, ca stau cu picioarele pe pamant si ca pot face fata noului lor rol politic de opozitie parlamentara.

Radu Benea: Dar este Partidul Comunisltilor pregatit pentru trecerea in opozitie?

Gheorghe Cojocaru: Nu este pregatit nici din punct de vedere politic si nici psihologic. Tergiversarea pana in ultimele zile a convocarii noului Parlament este o dovada a faptului ca liderii comunisti se tin cu dintii de putere, ca inca se mai hranesc cu iluzia ramanerii la guvernare. Dificultatile vor proveni chiar din interiorul masinariei politice comuniste, care s-a identificat tot mai mult cu institutiile statului. Din momentul in care se va ordona retragerea dintre peretii acestor institutii, se va vedea clar care este adevarata forta a acestui partid, ce va ramane si cat va ramane din el.

Radu Benea
: Dincolo de calificativele „responsabila”, „constructiva” sau „intransigenta”, ce fel de opozitie poate face Partidul Comunistilor care, se stie, este si a ramas un partid nereformat?

Gheorghe Cojocaru: Va specula punctual, probabil, eventualele greseli ale coalitiei de guvernare, incercand sa se erijeze in aparatorul categoriilor sociale cele mai vulnerabile, va face un fel oarecare de opozitie pentru ca altceva nu-i ramane daca mai intentioneaza sa fie prezent in viata politica, dar, cu siguranta, aceasta va fi o opozitie parademocratica si nedemocratica. Societatea de astazi, ca si viitoarea guvernare, de altfel, are nevoie de un alt tip de opozitie, de o opozitie cu principii largi democratice si nu de o opozitie inchisa intr-un orizont obscur comunist. Comunistii au ratat, se pare, momentul „schimbarii la fata”, iar impingerea lor pe bancile opozitiei este, pe undeva, si un rezultat logic al ingustimii si imobilitatii lor politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG