Linkuri accesibilitate

Un scrutin fără incidente violente majore

Alegătorii afgani au participat astăzi la alegerile prezidenţiale, pentru a doua oară după înlăturarea talibanilor de la putere în 2001. Alegerile au decurs fără violenţe majore, în ciuda unor atacuri sporadice ale insurgenţilor talibani care avertizaseră cè vor submina scrutinul. Relatările din Afganistan sugerează o prezenţă neuniformă la urne, cea mai redusă întregistrîndu-se în sud, unde militanţii au o influenţă mai puternică.

Secţiile de vot s-au închis la ora 17, ora locală, după ce votarea fusese prelungită cu o oră, pe fondul îngrijorărilor că prezenţa la urne poate fi mică, după ameninţările talibanilor cu atacuri violente. În jur de 300 de mii de militari afgani şi străini au patrulat localităţile afgane pentru a preveni violenţele. Cu toate acestea, atacurile n-au putut fi evitate în totalitate. Atacuri cu rachetă, focuri de armă şi explozii au fost semnalate în capitala Kabul şi în regiunile sudice. Guvernul afgan a interzis presei locale şi străine să relateze despre violenţe în ziua alegerilor.

Actualul preşedinte Hamid Karzai, confruntat cu aproximativ 30 de contracandidaţi, a votat în dimineaţa zilei, îndemnîndu-şi concetăţenii să procedeze la fel. El a spus că prin votul lor Afganistanul poate deveni o ţară mai sigură, mai paşnică şi mai bună.

La scrutinul de astăzi sunt alese de asemenea consiliile locale în 34 de provincii afgane.

Karzai este favoritul cursei prezidenţiale, dar are nevoie să obţină peste 50 la sută din voturi ca să fie ales din primul tur. Principalul contracandidat, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah a îndemnat şi el alegătorii să nu cedeze ameninţărilor talibanilor sau îngrijorărilor privind falsificarea alegerilor şi să vină la vot.

O prezenţă masivă la urne astăzi este considerată de importanţă esenţială pentru legitimitatea alegerilor. Startul modest de dimineaţă a dus la îngrijorări că ameninţările talibanilor şi-au făcut efectul asupra alegătorilor. Dar, ulterior, numărul celor dornici să voteze a început să crească, între ei un număr tot mai mare de femei.
XS
SM
MD
LG