Linkuri accesibilitate

Dialogul cu PCRM nu va începe însă oficial vineri, cum fusese anunțat

Astăzi liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au discutat în continuare despre modificările care urmează a fi operate în viitoarea structură a guvernului. Preşedinţii PLDM, PL, PD şi AMN nu au precizat care ministere ar trebui excluse sau dacă trebuie instituite altele noi, însă, susţin liderii AIE, acest lucru e necesar pe fundalul crizei economice care a afectat R. Moldova. Pe de altă parte, liderii AIE spun că negocierile cu PCRM nu vor începe mîine, când urmează să intre în posesia legitimaţiilor de deputat, în schimb, susţin dânşii, tratativele ar putea demara până în ziua în care se va convoca parlamentul nou ales.

Preşedintele PD, Marian Lupu spune că până la luarea unei decizii finale în privinţa candidaţilor la principalele funcţii în stat, AIE îşi va focaliza atenţia întîi de toate asupra modului în care vor funcţiona instituţiile statului: „astăzi am discutat în continuare tot ce se referă la partea instituţională, organizarea guvernului întîi de toate. Este un lucru imperativ în condiţii de criză economică şi financiară. Contează foarte mult nu doar partea matematică, nu doar partea tehnică că au fost „x” ministere şi rămân „y” ministere. Sunt foarte multe lucruri pe care le discutăm şi în cadrul organizării interne a acestor ministere, competenţe, funcţii, număr de personal, modul în care să atingem pe de o parte, partea financiară de întreţinere, pe de altă parte să fie menţinut aspectul profesional. Știţi foarte bine că acum 4,5 ani în urmă a fost adoptată o lege foarte importantă privind dezvoltarea economică regională. Păi, suntem cu colegii în faza să discutăm cum instituţionalizăm acest domeniu, având mari dezechilibre în dezvoltarea economică şi socială.”

Liderii AIE susţin că încă nu au stabilit data la care vor purta discuţii cu PCRM, deşi anterior unii reprezentanţi ai celor 4 partide au admis că aceste discuţii ar putea să demareze pînă mâine. Liderul PLDM, Vlad Filat a reafirmat că primul contact cu reprezentanţii PCRM va avea loc mîine la sediul guvernului, la ceremonia oficială de înmînare a legitimaţiilor de deputat din partea Comisiei Electorale Centrale: „va exista cu siguranţă un prim contact. Vom fi toţi deputaţii aleşi în parlamentul R. Moldova. Urmează să ne vedem, eventual şi să discutăm. Asta nu înseamnă că vom avea mîine negocieri. Vă vom anunţa modul în care urmează să parcurgem acest proces de negocieri, care după cum am promis va fi unul public.”

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu se arată la moment pesimist în privinţa unui eventual rezultat al dialogului care urmează a fi purtat cu factorii de decizie din cadrul PCRM, chiar dacă oponenţii comunişti vor accepta să se aşeze la masa de tratative cu AIE: „întâlnirea o să aibă loc, mă tem însă că rezultat nu va fi, fiindcă ei stau pe poziţia că au 48 de mandate. Dar asta nu înseamnă majoritatea în parlament. Şi aici revin la guvern. Pentru a forma guvernul e nevoie de 52 de voturi şi aici trebuie să se gândească PCRM, poate nu în ultimul rând Vladimir Ţurcanu care cred că înţelege ce se întâmplă astăzi în R. Moldova şi care e situaţia economică şi financiară”.

Liderii celor 4 partide din opoziţie s-au referit şi la întâlnirea preşedintelui Vladimir Voronin cu omologul său rus Dmitrii Medvedev, programată pentru mîine la Soci. Liderul PLDM, Vlad Filat: „dacă cumva dl Voronin crede că criza politică urmează să fie depăşită la Moscova sau la Soci, greşeşte. Sper că această vizită are ca scop discuţii în primă instanţă şi probleme ce urmează a fi rezolvate în privinţa relaţiilor bilaterale .”

Un punct de vedere similar l-au exprimat şi ceilalţi lideri ai AIE.
XS
SM
MD
LG