Linkuri accesibilitate

Cît de productive sînt negocierile din cadrul AIE ?


Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

La nivelul doi, trei în partide să discute lucruri concrete legate de programul de guvernare.

L-am intrebat pe Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice daca i se par productive negocierile care se desfasoara in interiorul viitoarei coalitii de guvernare.

Arcadie Barbarosie
: Nu vedem sa existe un proces de negocieri nu atit privind distributia functiilor, cine si ce posturi va ocupa, ci poate mai mult privind programul de guvernare, sctructura guvernului …

Vasile Botnaru
: Inteleg ca o spuneti cu regret ?

Arcadie Barbarosie
: O spun cu regret pentru ca eu as astepta - liderii sa se intilneasca, e ok, dar sa se intilneasca la nivelul doi, trei, adica vicepresedinti de partide, poate niste experti din cadrul partidelor, poate cu invitarea unor experti din afara partidelor, din universitati, din mediul academic. Chiar de la guvern, functionari publici care au lucrat, de exemplu, in reforma administratiei centrale.

Vasile Botnaru: Cum credeti, de ce nu se face asta ?

Arcadie Barbarosie: Imi vine greu sa explic. Eu am doar o singura ipoteza. Probabil la nivelul de virf nu s-a ajuns inca la nivelul intelegerii necesitatii discutarii unui program de guvernare, unei structuri de guvernare, cu o fundamentare buna, de ce unele ministere trebuiesc comasate cu altele, de ce trebuiesc infiintate alte ministere, alte agentii, etc. Probabil nu s-a ajuns la acest nivel. Daca aceste discutii treneaza, daca ele nu au loc, ma tem ca sintem in mare si mare intirziere.

Vasile Botnaru
: Unora li se pare ca sint inversate prioritatile. Dupa ce s-au poticnit la impartirea primelor portofolii si nu ajung mai departe.

Arcadie Barbarosie: Nici nu trebuie de mers pe calea asta. Liderii sa discute impartirea functiilor de virf in stat. Dar nivelul doi, trei in partide sa discute lucruri concrete legate de programul de guvernare. Ce ne vom face cu criza economica ? Cu datoria interna care creste in avalansa ? De unde se vor lua resurse pentru a acoperi datoriile interne si externe crescinde ? Practica europeana de formare a coalitiilor arata de fapt ca astfel anume ar trebui purtate negocierile. Deci te intilnesti cu expertii la nivel tehnic de la fiecare partid ca sa se discute programele, sa se discute ce vor face cu prioritate, de unde vor lua bani, ce va fi finantat in primul rind. Vor merge pe calea extinderii lucrarilor publice sau nu, etc. Deci lucruri tehnice. Daca ei cad de acord, aceste lucruri se fixeaza intr-un document. Cind se ajunge la momente asupra carora nu exista un acord, atunci se merge la elita, la birourile executive sau la organele colective ale partidelor si acolo se discuta lucrurile principiale. Ma tem eu ca daca se va depasi aceasta problema, distribuirea functiilor supreme in stat, urmatoarea problema de care s-ar putea poticni alianta va fi « care sint prioritatile si cum vor face acest lucru ? » Sintem in 20 august. Nu se aude nicio informatie de la guvern privind lucrul asupra unui proiect de buget pentru anul viitor.

Vasile Botnaru: La aceste intrebari grele dati-mi voie sa va adresez inca una : negocierile cu comunistii. Ei totusi sint o fracțiune greu de neglijat. Nici acolo nu vedem ce anume se negociaza cu ei, daca se discuta in general.

Arcadie Barbarosie: Deocamdata nu au inceput niciun fel de discutii. Liderii unora din cele patru partide au declarat de fapt ca nu vor negocia cu Partidul comunistilor. Ca vor « discuta » cu PCRM. Ce se va discuta ? Probabil conditiile in care Partidul comunistilor va fi gata sa voteze o candidatura a aliantei la functia de presedinte. Acesta este momentul-cheie. Daca nu se ajunge la o intelegere, atunci ne asteapta alegeri anticipate. Cind va decide Curtea Constitutionala. Daca se discuta alegerea presedintelui atunci astea inseamna negocieri. Vor sau nu vor partidele vor trebui sa discute cu PCRM privind alegerea presedintelui.

Vasile Botnaru: Inca ce ar mai trebui sa discute ?

Arcadie Barbarosie: Desigur ca 53 de locuri din 101, cum zic multi analisti din Vest, este o majoritate buna. Nu chiar confortabila, dar buna. Dar totusi, daca unu, sau doi-trei deputati din aceasta majoritatea se imbolnavesc, atunci de exemplu nu mai pot fi votate legile organice. Prin urmare cred ca in principiu ar putea fi discutata cu Partidul comunistilor si problema sustinerii uor proiecte de legi organice care sint in interesul dezvoltarii tarii, adica nu este neaparat ca PCRM sa nu participe la votare, sau voteze contra unor proiecte de legi care dimpotriva ar putea fi sustinute si de ei. Poate asta ar trebui sa fie o urmatoare intrebare care ar putea fi negociata, sau cel putin discutata.

Vasile Botnaru: Adica o viitoare agenda.

Arcadie Barbarosie: Da, o viitoare agenda. Desigur ca distributia functiilor in Parlament este standard, adica opozitiei ii revin, cel putin prin traditie, functii in Parlament, si este normal sa ii revina. Si unele comisii ar trebui sa le revina Partidului comunistilor, daca acesta merge in opozitie. In ce priveste declaratia PCRM ca ei « probabil ar trebui sa detina una din functiile supreme in stat, o asemenea declaratie ar insemna ca exista un grup cel putin in Partidul comunistilor care ar fi gata sa negocieze intr-un fel si participarea la guvernare.
XS
SM
MD
LG