Linkuri accesibilitate

Barack Obama: statele arabe trebuie să dovedească faptul că doresc pace cu Israelul


Președintele Barack Obama și omologul său egiptean Hosni Mubarak la Washington (18 august 2009)
Președintele Barack Obama și omologul său egiptean Hosni Mubarak la Washington (18 august 2009)
Luni de zile, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a tratat cu asprime Israelul, cerind guvernului de centru dreapta de acolo sa opreasca constructia si extinderea asezarilor evreiesti din teritorii ocupate. Acum a venit rindul palestinienilor. Ce le cere Obama acestora?

In Israel, pozitia lui Obama este privita cu scepticism. Fapt este insa ca de luni de zile, guvernul israelian nu a construit in asezari. E posibil ca Obama sa aiba in buzunar si o posibila concesie israeliana de mai mare amploare, de natura sa constituie un instrument de negociere. In acest context, presedintele doreste ca si palestinienii sa se deplaseze in aceasi directie.

Avindu-l in preajma pe seful statului egiptean, Hosni Mubarak, Obama a spus ca si statele arabe trebuie sa dovedeasca ca doresc pace cu Israelul. Saptamina viitoare, trimisul special American, George Mitchell va reveni in Orientul Mijlociu, in speranta ca pozitiile partilor se vor apropia. In Israel, oprirea lucrarilor de constructii in asezari a fost caracterizata de un membru al cabinetului drept “o perioada de asteptare”.

O inghetare a constructiei de asezari poate fi un prim pas catre retrocedarea celei mai mari parti a teritoriului arab ocupat de Israel in 1967. Asta ar putea include portiuni din Ierusalim, care au apartinut Iordaniei. Circa 180 de mii de israelieni traiesc acum in Ierusalimul rasaritean. Barack Obama a obtinut de-acum o concesie majora de la premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care in ciuda pozitiilor sale dure, a recunoscut in cele din urma principiul crearii unui stat Palestinian, linga Israel.

Pasul urmator pentru administratia americana este reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene. In Israel, anumite cercuri il considera pe Obama, apropiat de pozitiile arabe, ori in orice caz mai apropiat decit au fost predecesorii sai George W. Bush si Bill Clinton. Acesta idee a fost alimentata si de alocutiunea rostita de Obama acum citeva luni, la Cairo. Probabil ca acum administratia de la Washington incearca sa se pozitioneze la centru, cerindu-le si palestinienilor sa faca concesii. La Washington, presedintele Egiptului, Hosni Mubarak a spus ca alocutiunea lui Obama de la Cairo a fost primita foarte bine in lumea araba, pentru ca anterior multi credeau ca Statele Unite nu agreza musulmanii.
XS
SM
MD
LG