Linkuri accesibilitate

Doi adversari ireconciliabili: Ion Iliescu și Traian Băsescu


Fostul președinte Ion Iliescu
Fostul președinte Ion Iliescu
Ion Iliescu, primul presedinte al Romaniei post-comuniste este principalul adversar ideologic al actualului presedinte Traian Basescu. Desi amindoi provin din aceeasi familie politica, care a pus mina pe putere in 1990, totusi cei doi s-au despartit radical abia zece ani mai tirziu, adica in 2000. O despartire factuala importanta a avut totusi loc in 1991 cind reformistii s-au delimitat de neocomunisti, reprezentati de Ion Iliescu.

Ion Iliescu, a stat in total 10 ani in fruntea Romaniei, devenind in cele din urma cel care a dus tara in NATO, dupa numeroase serpentine periculoase care putea arunca statul roman sub influenta Federatiei Ruse. Traian Basescu, ales presedinte al Romaniei in 2004 a semnat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si este cel care a trasat o politica externa clara si dura pe axa Bucuresti-Londra-Washington. Cei doi sint personaje cu priza la popor, dar in vreme ce Ion Iliescu este in mod evident un politician de stinga, care s-a desprins cu greutate de comunism, Traian Basescu a trecut de la stinga la dreapta fara nici o remuscare, din calcul pragmatic. Partidul sau, care era afiliat Internationlei Socialiste pina in 2005, a facut la sugestia lui Basescu stinga in prejur si s-a afiliat popularilor europeni.

Președintele Traian Basescu în vizită la sediul din Praga al Europei Libere
Intre cei doi exista destule puncte comune, dar si numeroase diferente. Ambii stiu sa fie aplaudati de multumi, pentru amindoi prioritatea politica este cucerirea electoratului, nu punerea in aplicare a politicilor, amindoi au creat pasiuni si amindoi au fost pe vremea lui Ceausescu membrii de partid. Diferenta majora este ca Ion Iliescu a fost nomenklaturist, a detinut inca din tinerete functii mari in Partidul Comunist, in vreme ce Traian Basescu a fost comandant de vas, asumindu-si public compromisurile pe care a fost nevoit sa le faca atunci. Pina in 2000 amindoi au militat impreuna cu partidele lor pentru escamotarea trecutului si nici unul nici celalalt nu era de acord cu retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist sau cu scoaterea la lumina a dosarelor intocmite de politia politica a dictatorului Ceausescu.

Din 2000, cind Ion Iliescu a primit un nou mandat de presedinte al tarii, iar Traian Basescu a cucerit primaria capitalei, cei doi si-au modernizat concomitent conceptele. La Ion Iliescu schimbarea s-a produs incet si mai ales sub presiunea politicii externe. Traian Basescu, mai tinar cu 30 de ani decit Iliescu s-a reformat mai repede, trecind incet, dar sigur de partea intelectualilor si opiniei publice care-l considera pe Ion Iliescu responsabil nu doar de crimele tranzitiei, ci si de decuplarea tarii de statele Europei centrale, mult mai avansate economic si democratic.

Spre deosebire de Ion Iliescu pentru care Traian Basescu a devenit principalul sau adversar, actualul presedinte pare mai degraba sa-l ignore pe predecesorul sau. Picatura care i-a umplut paharul lui Iliescu a fost intrarea socialistilor sai alaturi de democrat liberalii lui Basescu la guvernare. In acest fel ambele partide vor trebui sa deconteze criza, dar in vreme ce Traian Basescu are un aplomb innascut si un avans substantial, candidatul socialistilor, Mircea Geoana, ramine artificial si teatral, chiar si la cinci ani de cind a devenit presedintele partidului.

Basescu este liderul care a condamnat comunismul, iar Ion Iliescu nu-i va putea ierta niciodata acest gest de delimitare clara de trecut, la fel cum securistii din toate partidele si serviciile nu-i vor ierta decizia de a scoate dosarele fostei securitati de la Serviciul Roman de Informatii si de a le da Consiliului Nationl de Studierea Arhivelor Fostei Securitati.

XS
SM
MD
LG