Linkuri accesibilitate

Conflictul transnistrian se va încheia numai când vrea Moscova


Ziaristul Grigorie Volovoi

Opiniile ziaristului Grigori Volovoi, de la „Novaia Gazeta” din Tiraspol

Conflictul transnistrian se va încheia numai când vrea Moscova – este de părere Grigori Volovoi, ziarist din Tiraspol. Majoritatea transnistrienilor sunt nemulţumiţi de izolarea în care trăiesc dar este greu de crezut că o schimbare ar putea veni din interior. În parte din cauza migraţiei masive a tinerilor – i-a declarat Volovoi corespondentului Europei Libere Gregory Feifer.

„Nu cred că bucata asta de pământ are un viitor. Majoritatea tinerilor vor să plece iar cei care rămân nici nu-şi mai aduc aminte că a fost un război în 1992.Tot ce ştiu sunt clişeele care le-au fost băgate în cap”

Liderul micului partid social-democrat, Alexander Radcenco nu vede nici el o ieşire din situaţia de conflict, cel puţin nu în viitorul apropiat.
Transnistria rămâne un pion în jocul strategic al Moscovei, este de părere Radcenco: „Indiferent de ce spune lumea, Transnistria rămâne pe frontul confruntării Rusiei cu Vestul. De aceea se pare că acest conflict va rămîne îngheţat încă mult timp” .

Iar faptul că regiunea nu este recunoscută internaţional nu pare să supere pe nimeni din conducerea de la Tiraspol pentru că aşa pot continua nestingheriţi să facă afaceri: „Nerecunoaşterea este un paradis, cu cît durează mai mult, cu atât le serveşte mai bine intereselor. Deşi lumea suferă”.

Şi ce zice mult invocata „lume de pe strădă” ? În general, că singura soluţie este unirea cu Rusia deşi, remarcă corespondentul Europei Libere, îţi trebuie multă imaginaţie geopolitică să înţelegi cum s-ar putea realiza, în practică, această unire.

(www.europalibera.org)
XS
SM
MD
LG