Linkuri accesibilitate

Bulgaria: foștii comuniști încearcă să salveze proiectele energetice cu Rusia


Președintele Georgi Pârvanov și Vladimir Putin la Sofia
Președintele Georgi Pârvanov și Vladimir Putin la Sofia
Partidul socialist care a trecut în opoziție după alegerile parlamentare din luna iulie, a lansat, impreună cu președintele Gheorghi Părvanov o puternică ofensivă în favoarea proiectelor energetice comune cu Rusia – CAE Belene, conducta petrolieră Burgas-Alexandroupolis și gazoductul „Southstream” prin care peste 30 de miliarde metri cubi de gaze rusești urmează să tranziteze Marea neagră și Bulgaria în drum spre Europa centrală și de est. Ex-premierul Serghei Dmitrievici Stanișev a acuzat noul guvern condus de centristul Boiko Borisov că acționează în favoarea unor interese străine. Foștii comuniști au cerut audierea cît mai devreme posibil a primului ministru în parlament.

Stanișev a declarat că cel care acționează împotrivă proiectelor energetice respective nu deservește intereselor naționale ci cele ale unor puteri străine printre care se află și unii din vecinii Bulgariei.

Mai mulți miniștri din noul guvern, printre care și cel al finanțelor Simeon Diankov, au declarat că cele trei proiecte comune în valoare de mai multe miliarde de euro, trebuie reconsiderate întrucît reprezintă o grea povară în condițiile crizei financiare. Ele vor putea fi realizate fără garanții de stat numai dacă vor apare investitori particulari interesați.

Premierul rus Vladimir Putin a vizitat acum două săptămîni Turcia unde a parafat trei acorduri de principiu privind construirea unei centrale atomoelectrice, unui gazoduc și a unei conducte petroliere de tranzit. Condițiile pe care el le-a oferit Turciei sînt considerate a fi mult mai convenabile decît cele oferite Bulgariei. Vizita lui Putin a reprezentat un semnal clar că Bulgaria va putea fi ocolită de conductele de tranzit. Președintele Gheorghi Părvanov a avertizat că țara riscă să piardă investiții rusești în valoare de căteva miliarde de euro.

Socialiștii au propus adoptarea unei declarații în parlament în favoarea realizării căt mai rapide a proiectelor comune cu Rusia.
XS
SM
MD
LG