Linkuri accesibilitate

Timpul: „adevărul istoric trebuie cunoscut, pentru că numai în acest fel un stat se poate afirma. ”


Moldova Suverana e preocupata si de problemele gagauzilor. Sau, ca sa fiu mai exact, presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, se declara preocupat de problemele lor, iar Moldova Suverana ii publica – integral, sub titlul “Gagauzia a ales stabilitatea, prosperitatea si independenta Republicii Moldova” – discursul pe care l-a tinut ieri la Comrat.

Altfel Moldova Suverana continua de aceeasi maniera, cu invective si calificative cat mai injositoare aplicate liderilor din fosta opozitie in contrast cu osanalele ridicate comunistilor si liderului lor, Vladimir Voronin, personal indeosebi. De vina pentru toate e Romania si agentii ei de propaganda in Moldova, care vor sa duca “Tara in deriva” si, citez in continuare din editorialul de azi, “au lansat si continua sa propage cele mai nerusinate calomnii la adresa comunistilor si a presedintelui Voronin. Sigur ca acesta nu-i baga in seama, pentru ca, de dimineata pina seara, este obligat sa participe la nenumarate intilniri de lucru, politice, de administrare si guvernare a tarii sau sa se deplaseze si in teritoriu”, ne convinge Moldova Suverana.

“Alesii poporului au inceput imparteala”, titreaza la randu-i Argumenti i Fakti in suplimentul sau moleovenesc. Analizand raportul de forte – 48 la 53, raportat la numarul de mandate pe care le detin comunistii si, respectiv, coalitia – ziarul prevesteste conflicte si polemici aprinse, iar prima randunica, scrie Argumenti i Fakti, va fi reprezentata de alegerile noului sef al statului. Argumenti i Fakti incearca sa formuleze versiuni proprii la cateva intrebari: ce vor comunistii, cand va avea Parlamentul noua conducere si in ce conditii ar putea Vladimir Voronin sa ramana in exercitiul functiunii de presedinte.

Timpul e azi in asteptarea a doua niversari – cea a 65 de ani de la sfarsitul operatiunii Iasi-Chisnau sau, cum era numita in istoriografia sovietica, a eliberarii Moldovei de sub ocupatia fascista si cea a 60 de ani de la semnarea Pactului Molotov Ribbentrop. In legatura cu prima, Gheorghe Budeanu propune sa fie coborate tancurile ce-au fost asezate pe postament cu tevile indreptate spre Romania ca monumente acelor evenimente. Sa fie aduse la Moldexpo, intr-un Muzeu sovietic, sau topite la Rabnita ca fier vechi.

Iar in legatura cu cea de a doua – Tatiana Corai condamna tacerea sub care a fost trecut in ultimii ani Pactul Molotov-Ribbentrop si autorii lui. „Îngropat” cu bună ştiinţă şi cu multă străduinţă de guvernările de până acum, scrie ea, Pactul Molotov-Ribbentrop face parte din chestiunile stringente ce urmează să fie puse pe agenda noii guvernări. Indiferent dacă place sau displace, ”adevărul istoric trebuie cunoscut, pentru că numai în acest fel un stat se poate afirma. ”
XS
SM
MD
LG