Linkuri accesibilitate

Versiune neconvingătoare a odiseei navei ruse „Marea Arctică”


Cargoul rus dispărut
Autorităţile ruse şi cele malteze au dat publicităţii informaţii diferite despre peripeţiile navei comerciale „Marea Arctică”, despre care s-a speculat că fusese răpită de piraţi în apele europene cu peste trei săptămâni în urmă. Autorităţile ruse spun că nava cu echipaj rusesc, navigînd sub pavilion maltez, într-adevăr dispăruse, fiind deturnată. Dar autorităţile din Malta spun că „Marea Arctică” a fost ţinută tot timpul sub observaţie.

Ministrul rus al Apărării, Anatolii Serdiukov a spus, în urma discuţiilor cu echipajul rusesc al „Mării Arctice”, că nava fusese deturnată la sfârşitul lunii iulie în Marea Baltică şi că opt suspecţi ruşi, estoni şi letoni au fost deja arestaţi. Serdiukov spune că forţele navale ruse au găsit nava luni în apropierea insulelor Capului Verde, la vest de ţărmurile Africii şi la mii de kilometri de portul algerian in care ar fi trebuit sa îşi livreze încărcătura de cherestea în urma cu doua săptămâni.

Ministrul Serdiukov a spus că, în timpul deturnării, atacatorii s-au apropiat de „Marea Arctică” într-o şalupă, cerînd ajutor pentru a-şi repara ambarcaţiunea. Dar odată urcaţi la bordul navei comerciale, au sechestrat echipajul ameninţîndu-i pe cei 15 marinari ruşi cu arme de foc şi forţîndu-i să navigheze spre sud.

Autoritatea maritimă din Malta a spus că vasul deturnat „n-a dispărut niciodată cu adevărat”, în ciuda relatărilor presei că nu s-ar fi ştiut nimic despre navă timp de trei săptămâni. Autorităţile malteze spun că, împreună cu cele suedeze şi finlandeze, au monitorizat îndeaproape „Marea Arctică” pe tot parcursul traseului, dar nu au făcut publică informaţia despre locul aflării ei pentru a nu supune riscului viaţa şi securitatea oamenilor aflaţi la bord.

„Marea Arctică” este proprietatea unei firme înregistrate în Finlanda de trei oameni de afaceri ruşi, navighează sub pavilion maltez, avea echipaj rusesc şi se afla în drum din Finlanda spre Algeria cu o încărcătură de cherestea de aproape 2 milioane de dolari.

În legătura cu presupusa ei dispariţie s-au făcut tot felul de speculaţii: de la faptul că nava ar fi fost implicată într-o încurcată dispută comercială, până la capturarea ei de către piraţi sau spioni, care ar fi avut ca ţintă o încărcătură secretă, poate chiar o încărcătură nucleară.

Ce s-a întâmplat cu adevărat rămâne neclar. Dar ministrul rus al apărării a promis o anchetă care să limpezească lucrurile.
XS
SM
MD
LG