Linkuri accesibilitate

Joi au loc alegeri prezidentiale in Afganistan, cel de-al doilea scrutin de acest fel de la interventia americana. Ce semnificatie au alegerile pentru viitorul tarii?

Faptul ca presedintele Hamid Karzai este marele favorit al scrutinului, in ciuda coruptiei din tara si marilor probleme de securitate este un indiciu al starii de spirit a afganilor. Observatorii politici cred ca populatia Afganistanului este extrem de prudenta si se teme de agenti ai schimbarii mai mult decit de neajunsurile prezentului. Faptul ca oamenii nu au incredere in alternativele la Karzai este marele atu al sefului statului. Afganii stiu ca in ultima vreme forta miscarii talibane a crescut dar nu-l invinuiesc pe Hamid Karzai din moment ce nici fortele americane nu par in stare sa rezolve problema.

Scepticismul care-l vizeaza pe principalul contracandidat al presedintelui, fostul ministru de externe, Abdullah Abdullah porneste de la originea etnica a acestuia – tadgică. Karzai este membru al etniei Pashtu, cea mai numeroasa din tara , iar pashtunii nu-i agreaza pe tadgici. Abdullah aminteste in campanie de participarea sa la rezistenta armata impotriva sovieticilor in anii 80 si a talibanilor, in deceniul urmator. Dar mesajul nu are rezonanta, populatia nedorind sa se raporteze la perioade marcate de violenta. Mai sint si alti 30 de candidati considerati fara sanse.

Un recent sondaj arata ca 44% dintre participanti intentioneaza sa voteze pentru Karzai si doar 26% -- cu Abdullah. Atit acesta din urma cit si fostul ministru de finante, Ashraf Ghani au facut parte din administratia Karzai, deci nu pot sustine ca reprezinta o ruptura radicala cu trecutul. Mai exista si o optica cinica favorabila presedintelui. Multi il acuza pe el si anturajul sau de coruptie, dar adauga ca oricine ar veni la putere ar fi si mai lacom, tinind cont de faptul ca acolitii presedintelui sint de-acum suficient de instariti ca sa mai aiba nevoie de excese. Sint si afgani care arata ca ultimii ani au adus progrese: infrastructura, drumurile, scolile, spitalele sint acum mai numeroase si de mai buna calitate. Ei pun revenirea in forta a talibanilor pe seama americanilor, nu a lui Karzai. Acesta se bazeaza intr-o mare masura pe lideri tribali, oficialitati locale si comandanti regionali, cum este liderul militiilor uzbece, Abdurashid Dostum. Presedintele controleaza sistemul administrativ local, ceea ce se dovedeste decisiv.
XS
SM
MD
LG