Linkuri accesibilitate

Belgo-somnoterapie


E ceva cu adevărat mare sau dramatic la Bruxelles? Ceva nervos şi impresionant, o vibraţie arhitectonică sau un puls colectiv, unul din acele excese care presează şi fac de neuitat un oraş mare? Nu. Toate datele şi impresiile pe care se sprijină un mare oraş sînt infirmate placid, la Bruxelles. În primul rînd, pentru că oraşul e mic. Dimensiunile majore care fac din Londra, Paris, Roma sau Barcelona un spaţiu dificil şi necontrolabil lipsesc la Bruxelles. Oraşul e uşor de străbătut şi de vizualizat. Cartierele se succed ordonat şi rapid, fără schimbări dramatice. Evident, diferenţele de bunăstare sînt clare dar nu sînt, totuşi, irespirabile.

Anderlecht, vechi cartier industrial, azi decăzut, e cenuşiu dar nu lipsit de speranţă. Ixelles, Uccle, Etterbeek şi alte cîteva cartiere „bine” sînt solide, decis aşezate în prosperitate dar nu luxoase sau grandioase. Totul la Bruxelles e tăiat pe dimensiunea comodă, aprope împăciuitoare a vieţii burgheze, aşa cum a fost ea invetată şi practicată, în varianta franco-nordică de secol XIX.

Imaginea generică a oraşului e molcomă şi sigură. Sursa de bază a acestui simţămînt de urbanitate înlesnită şi comodă sînt casele. Majoritatea sînt foarte bine păstrate sau atent renovate. Spaţiile interioare sînt mari, bolţile şi arcadele sprijină tavane înalte iar intrările au ceva de palat în retragere. O notă vizibilă de stil art nouveau aduce umor şi gust tihnit, pe străzi altfel cuminţi şi somnoroase. Lumea trăieşte cu plăcere şi pare să refuze agitaţia marilor oraşe europene.

Bruxelles e un loc liniştit care s-a născut din plăcerea provincialului doritor de comfort. Fără implantul enorm de instituţii şi locatari europeni, oraşul ar fi fost încă mai adîncit în somnolenţă. Micul tremur al traficului provocat de maşini oficiale şi neoficiale abia dacă reuşeşte, o dată dimineaţa şi o dată seara, să creeze imitaţia plauzibilă a unui mare oraş. În rest, totul e clam. Oraşul revine convins şi sistematic la adormirea care îi stă atît de bine.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG