Linkuri accesibilitate

Vulnerabilități legislative în opinia experților


Igor Boțan
Igor Boțan

Cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă

Care sint concluziile comunitatii de experti despre locurile vulnerabile ale legislatiei electorale? Iata parerea lui Igor Boțan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativă.

Igor Boțan
: In ceea ce priveste modificarile legislatiei electorale, trebuie sa mentionam ca tocmai Comisia Electorala Centrala are mina libera ca sa propuna Parlamentului modificarile ce tin de proceduri. Deci, CEC, fiind un organ specializat, stie mult mai bine decit oricare alta institutie sau cetatean al Republicii Moldova, ce trebuie de facut pentru imbunatatirea procedurilor. Aici nu cred ca exista o problema.

Exista insa un alt set de probleme de principiu, care necesita vointa politica. Si aici cimpul de manevra al CEC este limitat. Aceste probleme sint indicate in rapoartele OSCE si a altor institutii specializate. In privinta Registrului alegatorilor. De fapt nu exista probleme legislative. Exista probleme de finantare a asa zisului registru electronic, dupa ce legea a fost adoptata inca in mai 2008. Mai mult decit atit, Comisia Europeana a aprobat un grant de 3 milioane de euro pentru Republica Moldova, astfel incit acest proiect legat de registrul electronic al alegatorilor sa fie pus in aplicare. Cred ca intr-un an sau doi aceasta problema va fi solutionata.

Exista o alta problema mentionata de Comisia de la Venetia si OSCE. Ele se refera la interzicerea blocurilor electorale. Este o problema foarte importanta pentru Republica Modlova dat fiind faptul ca am asistat recent la dezbateri in Curtea Constitutionala privind distribuirea mandatelor. Daca partidele de opozitie ar fi avut dreptul sa formeze blocuri electorale, atunci evident resturile de voturi pentru partidele care nu au trecut pragul electoral ar fi fost redistribuite altfel si opozitia ar fi obtinut cu un mandat mai mult.

Si o alta problema politica foarte importanta. Ea tine de interdictia pentru detinatorii de cetatenie dubla de a obtine functia de deputat si alte demnitati publice. Deci acestea sint problemele majore, celelalte probleme sint de o categrie inferioara dar CEC este capabila sa le depaseasca.
XS
SM
MD
LG