Linkuri accesibilitate

Economia americana este pe cale de redresare. Ce implicatii politice au recentele stiri in aceasta privinta?

Republicanii din opozitie nu-si pot permite nici sa aplaude performante administratiei Barack Obama, dar nici sa se bucure pentru vestile proaste. Expertii sint impartiti, cind vine vorba sa analizeze performanta economica. Pe de o parte, bursa inregistreaza cresteri si cifrele privind ocuparea fortei de munca sint mai bune decit se anticipa. Pe de alta parte insa, increderea consumatorilor este sub prognoze, iar concedieri in sectorului privat continua, ce e drept intr-un ritm mai lent decit anul trecut.

Cei mai multi economisti cred ca economia e pe cale de redresare, dar ca, cel putin pe termen scurt, firmele ezita sa angajeze si asta ar putea dura un timp. Cresterea somajului ii afecteaza pe democrati, care controleaza Casa Alba si Congresul. Dar republicanii isi pot permite doar sa spuna ca programul de stimulare a economiei, initiat de Obama este o solutie inedecvata, prin comparatie cu ideile conservatoare. Opozitia mai arata ca o serie de politici ale administratiei vor afecta firmele economice, intre acestea cresterea salariului si minim si prevederi, in varianta Camerei Reprezentantilor a planului de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii, care solicita firmelor cu state de plata de peste 500 de mii de dolari sa ofere angajatilor asigurare medicala.

Republicanii recunosc ca economia e pe calea cea buna, dar subliniaza ca politica lui Obama nu duce la crearea de locuri de munca, in perioada de redresare. Termenul acestei dispute politice este toamna anului viitor, cind au loc alegerile pentru Congres. Republicanii stiu ca un scrutin care coincide cu o perioada de iesire din criza nu le e favorabil si din cauza asta insista ca solutiile lor sint de natura sa accelereze redresarea si sa creeze locuri de munca, in mai mare masura decit planurile democratilor. “Nu e posibil sa pompezi un bilion de dolari in economie, fara sa obtii ceva rezultate” – a spus deputatul republican, Tom Price, adaugind, “Problema e ca am investit un bilion de dolari pe care nu-l avem”. Casa Alba este incurajata de recentele prognoze, dar reactioneaza prudent.

Calculul politic este ca indiferent ce spun statisticile si predictiile, alegatorii vor vota pentru democrati toamna viitoare, doar daca impactul progresului macro-economic asupra vietilor lor va fi detectabil.
XS
SM
MD
LG