Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ipocrizia semantică


Un ziarist american de la New York Times a revenit saptamana trecuta cu dovezi despre – pentru moment inca presupusa—existenta in trecutul recent, la Bucuresti, a unui centru de detentie, sau daca vrem de tranzit, de tortura, etc., pe scurt un centru ilegal de detentie organizat de CIA pentru transferarea spre Guantanamo a unor musulmani fundamentalisti arestati sau rapiti de americani.

Sigur, autoritatile romane au negat inca o data, cum au negat pana acum si polonezii, si portughezii, si toti cei care au fost acuzati ca au colaborat cu Statele Unite in aceste activitati ilegale si contrarii drepturilor omului. Afacerea a readus insa in atentie intreaga ipocrizie semantica cu care am fost obisnuiti in ultimii ani, in special in discursurile oficiale americane, dar si in nenumarate articole de presa. Astfel, in bombardamentele fara logica militara in care mor civili nu se spune ca mor civili, ci ca au fost “pierderi colaterale”. Militarii occidentali care mor mitraliati de colegi din alta tara occidentala se spune ca au fost victimele unui “foc prietenesc”.

Rapirile de suspecti prin diferite tari neutre au fost botezate “predari extraordinare”. Tortura in care se simuleaza inecarea suspectului torturat e numita ceva care ar veni in traducere “plansa acvatica”. In sfarsit, in manualele interne ale CIA in care au fost elaborate toate aceste tehnici ele nu sunt numite tehnici de tortura ci “tehnici de interogare sporita”.

Dar aceasta ipocrizie semantica nu face decat sa ne deschida ochii asupra intregului limbaj virtuos si aseptizat cu care guvernele vor sa ne adoarma. La urma urmei, s-a ajuns ca in plina criza mondiala si recesiune economica sa se vorbeasca oficial, in loc de regres economic, de “crestere negativa”. La urma urmei, “crestere negativa” este o absurditate logica la fel de mare ca si “foc prietenesc”, sau, pentru a reveni la lucruri care ii ating mai mult pe oamenii din partile noastre, sa auzi autoritatile vorbind de “disponibilizari” in loc de “concedieri”. Disponibilizari pentru ce, ne intrebam? Disponibilizari pentru bufet si birt, unde amaratii, band ce le-a mai ramas din cresterea lor negativa, sunt gata sa porneasca un foc prietenesc.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG