Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american Asif Chaudhry despre şansele reluării procesului de reglementare transnistreană


Asif Chaudhry, ambasadorul SUA în R. Moldova
Asif Chaudhry, ambasadorul SUA în R. Moldova

Negocierile în format 5+2 sunt singurele recunoscute internaţional

In ultimul timp, Rusia a provocat prin declaratii, vizite sau scrisori deschise, noi tensiuni in relatia cu Georgia si Ucraina – motiv pentru Moldova sa se intrebe daca Rusia si-ar putea schimba pozitia fata de conflictul transnistrean.

In opinia ambasadorului Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, in acest moment, nu exista motive de ingrijorare: „Toti cei care suntem impliacti in structura internationala de solutionare a problemei, inclusiv Rusia si Statele Unite, admit ca formatul 5+2 este sigurul recunoscut international. In acest format trebuie sa gasim o solutie acceptabila pentru toate partile. Mai important, [o solutie] care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova, in granitele recunoscute international”.

Odata cu formarea noului guvern la Chișinau, oricare ar fi acesta, ambasadorul american se aşteapta la progrese in negocierile privind solutionarea problemei transnistriene, pentru ca: „... este in interesul tuturor partilor implicate. Eu nu am vazut nici un semnal, din partea elitei politice sau a guvernului ca nu ar fi toti interesati sa se ocupe de aceasta problema. Asa ca daca exista vointa si interes in tara si printre mediatorii externi nu vad nici un motiv ca negocierile sa nu inainteze.” – a declarat ambasadorul Statelor Untie la Chişinau, Asif Chaudhry, in interviul acordat Europei libere (www.europalibera.org/content/article/1799696.html)
XS
SM
MD
LG