Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent semnat de Traian Ungureanu, cantor al caducităţii croitoriilor şi cizmăriilor de cartier

Anglia e o foarte bună lecţie de istorie. Nu - aşa cum s-ar putea crede - o lecţie despre istoria fixă, ci o lecţie despre schimbarea agresivă. În ciuda vechiului ei renume de păstrătoare a tradiţiilor, instituţiilor şi monumentelor trecutului, Anglia nu mai e decît în parte un muzeu populat. Faţa trecutului dispare într-un ritm şocant.

Nu există probabil întrebare mai nimerită, în Anglia ultimilor 10 ani, decît: unde au dispărut bisericile? Mii de biserici vechi, unele clădite acum 800-1000 de ani, s-au închis şi zac zăvorîte sau adăpostesc grădiniţe şi apartamente. Această dispariţie devine un fapt cu sens, dacă e legată de o apariţie la fel de agresivă: magazinele de telefoane mobile. Pentru fiecare biserică închisă, oraşele Angliei par să fi primit, la schimb, cel puţin un magazin de telefoane mobile. Se prea poate să nu găseşti o brutărie, o măcelărie sau un croitor. Magazinul de telefoane mobile e la locul lui în cel mai prăpădit orăşel. Vizavi e, negreşit, magazinul de telefoane mobile al firmei concurente.

Tot la dispariţii sînt - cum s-ar zice - de găsit magazinele mici, librăriile şi farmaciile de familie, cizmăriile şi atelierele de reparaţii casnice. În locul lor, se află o bancă sau o agenţie de pariuri sportive. Centrul clasic al oraşului englez a fost înocuit sau pătruns de centrul comercial. Iar spaţiul central cu magazine pe care englezii îl numesc în genere high street s-a redus la cîteva prezenţe standard: magazine de telefoane mobile, agenţii de paruiri, bănci, birouri de avocatură şi buticuri de modă. Toate au un singur şi mare defect: sînt aceleaşi. Sînt magazine de lanţ comercial, multiplicări ale unui brand de mari proporţii, repetiţii a la McDoanld pe diverse teme: mîncare, haine, electronice, carte, cosmetice. Evident e mai simplu: oricine poate găsi, dintr-o privire, însemnele companiei care vinde cutare produs. Şi, evident, e plictisitor: înauntru decorul e acelaşi, produsele sînt mai ieftine dar previzibile, iar discuţia cu vînzătorul care lucrează de o viaţă în acelaşi magazin e imposibilă. Vechii vînzători nu mai sînt, iar cei noi nu ştiu ce ar putea discuta.
XS
SM
MD
LG