Linkuri accesibilitate

Vlad Filat (PLDM) şi Marian Lupu (PD) sunt convinşi că nu va fi nevoie de noi alegeri anticipate


Discutiile intre liderii celor 4 partide necomuniste din Moldova din cadrul nou infiintatei Aliante pentru Integrare Europeana vor continua si astazi. Dupa convorbirile de ieri, toti cei 4 lideri s-au aratat satisfacuti de evolutia lucrurilor si optimisti ca impreuna vor reusi sa aleaga un nou sef al statului si o guvernare democrata, fara a face coalitie cu comunistii. Totusi, discutii cu membrii Partidului Comunistilor se vor purta dupa intoarcerea sefului acestui partid din vacanta.

Liderul PLDM Vlad Filat s-a aratat increzator ca nu se va ajunge la alegeri anticipate si ca deputatii vor reusi sa voteze un nou sef al statului si ca persoana ce ar putea prelua aceasta functie, va fi “presedintele tuturor cetatenilor nu doar a unui singur partid.”

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu, fost speaker al parlamentului in fosta legislature este, la rindul sau convins ca nu se va ajunge la noi alegeri, adaugind ca partidul sau este “categoric” impotriva unor noi alegeri anticipate.

Reamintim ca potrivit constitutiei presedintele tarii este ales prin vot secret, cu majoritatea calificata de cel putin 61 din voturile parlamentarilor. Partidele necomuniste au impreuna 53 de mandate, iar partidul comunistilor 48. In cazul in care niciun candidat nu este ales, se organizeaza o noua runda de alegeri repetate, la care pot fi inaintate aceleasi sau alte candidaturi. In cazul unui nou esec, presedintele in exercitiu dizolva parlamentul. Pentru ca legislativul nu poate fi dizolvat decât o data in an, in caz de esec in alegerea sefului statului, alegeri parlamentare anticipate vor avea loc, cel devreme, in februarie 2010.
XS
SM
MD
LG