Linkuri accesibilitate

SUA şi UE critică vizita lui Putin la Suhumi


Separatistul Sergei Bagapsh şi premierul rus Vladimir Putin
Separatistul Sergei Bagapsh şi premierul rus Vladimir Putin

Washington şi Bruxelles consideră că ajutorul militar promis separatiştilor va tensiona în plus situaţia din Caucaz

Recenta vizita a premierului rus Vladimir Putin la Suhumi, in Abhazia a provocat ingrijorare nu numai la Tbilsi, ci si la Washington si Bruxelles. Atit Statele Unite cit si Uniunea Europeana au spus ca aceasta vizita cit si sprijinul financiar militar de jumatate de miliard de dolari promis regiunii separatiste a Georgiei nu sunt actiuni care sa contribuie la detensionarea situatiei din Caucaz.

„ Rusia trebuie sa respecte granitele international recunoscute ale Georgiei . Rusia a facut promisiuni comunitatii internationale cind a fost semnat acordul de incetare a focului si noi speram ca isi va respecta aceste promisiuni”, a declarat purtatorul de cuvint al Deparatmentului de stat de la Washington, in legatura cu vizita de miercuri a premierului rus Vladimir Putin la Suhumi si cu propunerea de sprijin militar masiv acordat autoritatilor din Abhazia. A fost prima vizita a lui Putin in regiunea separatista a Georgiei de la razboiul ruso-georgian de anul trecut, razboi in urma caruia Rusia a recunoscut independenta regiunii.

Reamintim ca in baza acordului de incetare a focului de acum un an dintre Rusia si Georgia, acord incheiat cu negocierea presedintelui Frantei Nicolas Sarkozy, tara ce detinea atunci presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, Moscova se angaja sa isi retraga trupele pe pozitiile detinute inainte de inceperea ostilitatilor, adica in afara granitelor international recunoscute ale Georgiei. Or, la un an de la semnarea acestui acord, acest lucru nu s-a intimplat.

Ministerul georgian de externe a declarat ca vizita premierului rus la Suhumi arata, inca o data ca Rusia incalca intelegerile internationale si ca promisiunea Moscovei de a acorda un important ajutor militar Abhaziei nu contribuie de fel la detensionarea situatiei din Caucazul de Sud.

Si Uniunea Europeana a criticat ieri vizita premierului Putin la Suhumi spunind ca nu contribuie la eforturile internationale de stabilizarea regiunii caucaziene. Presedintia suedeza a Uniunii a spus inca o data ca UE sustine integritatea teritoriala a Georgiei si considera initiativa premierului rus drept incompatibila cu principiile legislatiei europene.

Uniunea Europeana a difuzat o declaratie similara si dupa ce presedintele Rusiei Dmitry Medvedev a facut si el o viza recent in cealalta regiune separatista a Georgiei , Osetia de Sud. Medvedev spunea atunci ca Rusia va riposta militar daca Georgia va incerca sa redobindeasca controlul asupra regiunilor a caror independenta a fost recunoscuta numai de Rusia si de a Nicaragua.

La Suhumi premierul rus a mers mai departe decit presedintele Medvedev la Tinvali, promitind si un important ajutor militar de jumatate de miliard de dolari autoritatlor locale.

Atit premierul de la Moscova cit si presedintele, in aceste doua vizite extrem de controversate, au lansat atacuri verbale impotriva Occidentului si mai ales impotriva Statelor Unite acuzate ca ar continua sa inarmeze Georgia.

Oficialitati de la Departamentul american al apararii au anuntat ca de la 1 septembrie vor relua programul de instruire a militarilor georgieni pentru operatiunile internationale din Afganistan. Purtatorul de cuvint al Pentagonului a precizat insa ca acest program de antrenamente militare a fost discutat cu Rusia si ca nu este vorba de nici un fel de intarire a capacitatilor defensive georgiene.

Cotidianul The New York Times care a relatat primul despre aceste antrenamente militare scrie ca primii militari americani din aceasta misiune vor sosi in Georgia duminica sau luni si ca numarul lor va varia intre 10 si 69 de instructori pentru urmatoarele 6 luni.

Noua misiune este planificata sa inceapa pe 1 septembrie. O oficialitate inalta de la Pentagon a tinut insa sa precizeze ca administratia americana este constienta ca e vorba de un subiect delicat care ar putea fi interpretat gresit la Moscova, dar a repetat ca nu este vorba de acordarea de ajutor militar Georgiei pentru a-i intari capacitatile defensive, ci de ajutor pentru operatiunile internationale din Afganistan, la care Georgia participa.
XS
SM
MD
LG