Linkuri accesibilitate

Patru cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A (H1N1)


Medicii sunt în aşteptarea rezultatelor de laborator în cazul altor 4 persoane

Numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu aşa-numitul virus al gripei porcine în Republica Moldova a ajuns la patru. Astăzi încă 4 persoane cu simptome suspecte au fost internate pentru investigaţii de laborator, ridicând numărul total al cazurilor suspecte la 45. Noul virus al gripei porcine, apărut mai întâi în Mexic, a făcut peste 800 de victime în întreaga lume. Pe 11 iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat starea de pandemie la nivel global şi se aşteaptă că primele vaccinuri împotriva virusului vor fi obţinute în prima parte a lunii septembrie. La Chişinău, Centrul Naţional de Medicină Preventivă spune că depune toate eforturile să menţină situaţia sub control.

Încă două cazuri de infecţie cu virusul gripal A(H1N1) au fost confirmate ieri de către medicii spitalului de boli infecţioase „Toma Ciorbă”. Este vorba despre o femeie de 28 de ani din Călăraşi şi copilul ei de 3 ani. Revenita pe 6 august din Portugalia, femeia s-a adresat medicului, acuzând febră şi tuse. Medicii sunt în aşteptarea rezultatelor de laborator în cazul altor 4 persoane, ne-a declarat Ştefan Gheorghiţă prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Medicină Preventivă: „Acelor două persoane care au fost confirmate, li se administrează tratament specific, celorlalte patru persoane până la definitivarea diagnosticului li se administrează nişte antipiretice, nişte vitamine, dacă au tuse, nişte preparate împotriva tusei”.

Perioada de spitalizare durează în medie 7 zile, ne-a spus Ştefan Gheorghiţă. După tratament pacienţii nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur. Dar totuşi sunt supravegheaţi de medicul de familie, inclusiv cei care doar au fost suspectaţi că ar fi fost infectaţi, a adăugat Gheorghiţă.

Pentru a informa populaţia despre pericolul ce provine de la virusul ce face ravagii în lume, Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor din Medicină organizează întâlniri cu tineri din diverse localităţi. Dacă în Chişinău şi suburbii, oamenii au auzit cel puţin despre acest virus, situaţia diferă în satele mai îndepărtate, spune Victor Enache, reprezentant al Asociaţiei: “Ştiu despre gripă însă nu ştiu detalii. Ştiu că dacă mănînci carne de porc, te infectezi. Alţii ştiu că e numai la animale, că nu poate afecta omul, alţii nici nu ştiu că este porcina, au auzit doar de aviară”

Anterior, Ministrul sănătăţii Larisa Catrinici a lăsat să se înţeleagă într-o declaraţie citată de serviciul de presă al guvernului, că Moldova speră să obţină vaccinul împotriva virusului gripal de tip nou A H1N1 în toamnă, după ce acesta va fi testat de companiile producătoare din străinătate. Pînă atunci, instituţiile medicale din Moldova dispun de 10 mii de seturi pentru tratamentul eventualilor pacienţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG