Linkuri accesibilitate

Implicarea tinerilor în viaţa politică


Mobilul: lipsa de statut în lunga perioadă de tranziţie prin care trece Moldova

În R.Moldova tinerii se implică tot mai mult în politică. Pentru a sensibiliza opinia publică asupra problemelor din societate, tinerii desfăşoară diverse acţiuni, de exemplu, flash-moburi, devenite deja o tradiţie la Chişinău, campanii de informare, ultima fiind cea organizată de tinerii liberal – democraţi despre adevărul de la 7 aprilie. Cum se explică această creştere vădită din ultima vreme a interesului tinerilor pentru viaţa politică?

Ceea ce auziţi este un fragment din filmul „Cutia neagră”, prezentat în cadrul unei campanii ample de informare a cetăţenilor, intitulată „Adevărul” şi desfăşurată de organizaţia de tineret a Partidului Liberal-Democrat. Cu pliante şi broşuri despre ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie dar şi după aceea, tinerii liberal-democraţi au ajuns în peste 80 de mii de case, din 750 de localităţi din R.Moldova

Am întrebat-o pe Nighina Zizov, vicepreşedintele organizaţiei de tineret a PLDM, de ce tocmai tinerii au ales să meargă prin sate să vorbească despre cele întâmplate pe 7 aprilie?
Nighina Zizov: „Ei au fost cei care au ieşit în piaţă la 7 aprilie. Ei au fost cei care nu au beneficiat de protecţie şi nu am avut cum să le oferim protecţia noastră. Ei au fost folosiţi ca şi „carne de tun” şi asta a fost cea mai mare problemă a tinerilor. Faptul că ei au nimerit într-o capcană organizată de cineva, este cert.Tinerii aveau şi dreptul moral şi dreptul politic să meargă şi să le explice oamenilor care este adevărul”.

Tinerii din R.Moldova, spune Nighina Zizov, îşi doresc cu adevărat o schimbare şi iată de ce: „Avem o perioadă de tranziţie în care tinerii nu au nici un statut – nu au nici locuri de muncă, nici salarii, sunt dezavantajaţi din toate părţile şi din această cauză tinerii au fost cei care au ieşit în Piaţă. Această perioadă i-a şi determinat pe tineri să se implice”.

Ion Bargan, vicepreşedintele Organizaţiei de tineret a Partidului Liberal consideră că rezultatele scrutinului de la 29 iulie probează că mesajul transmis de tineri în timpul campaniei electorale, a fost înţeles de alegători. Ba mai mult, spune el, implicarea tinerilor este vitală pentru situaţia actuală a R.Moldova: „În primul rând, am început de la ideea că fiecare dintre noi mai convinge încă 2. Vorbeam cu prietenii, cunoscuţii, cu rudele şi rugam ca mesajul nostru să fie transmis mai departe. O astfel de metodă este utilizată în cadrul campaniei electorale în care mass-media este controlată. Acest tip de campanie a fost utilizat în mai multe state ex-sovietice. Generaţia mea a intrat în politică după ce a văzut că nedreptatea câştigă de cele mai deseori în R.Moldova. Avem nevoie de un suflu nou şi acesta vine de la tânăra generaţie care gândeşte europeneşte”.

Şi tinerii comunişti au participat activ în campania electorală, venind cu viziunea lor asupra celor întîmplate după alegerile din 5 aprilie. Liderul Uniunii Tineretului Partidului Comuniştilor din R.Moldova, Ina Şupac, le reproşează însă partidelor de opoziţie că nu i-ar promova pe tineri decît în vorbe: "În campaniile electorale au participat mulţi tineri din partea mai multor partide politice şi s-a creat după mine o situaţie paradoxală. Unele partide tot spuneau că vor fi promotori ai schimbării, ai promovării tinerilor. Spre regret, eu văd că dintre cei 53 de deputaţi, reprezentanţi ai opoziţiei nu este nici o persoană tânără. Dacă ar fi să vorbim de legislaţia naţională, atunci persoana tânără se consideră până sub 30 de ani. Unde sunt tinerii?Ei nu sunt prezenţi în procesul de luare a deciziilor".

La o analiză superficială a listelor de candidaţi la funcţia de deputat ale partidelor liberale şi democrate se poate constata însă că majoritatea lor sînt persoane tinere de peste 30 de ani care au şi experienţă profesională.
Previous Next

XS
SM
MD
LG