Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: O formulă de guvernare cu cîteva formațiuni politice este de preferat unei guvernări monocolore

Gheorghe Cojocaru: Orice coalitie de guvernare are punctele sale tari si punctele sale slabe, este pandita de riscuri din interior, dar si din exterior si cu toate acestea in conditiile din Republica Moldova o formula de guvernare care reuneste cateva formatiuni politice este de preferat unei guvernari monocolore, de tipul celei care a existat in ultimii opt ani de zile. Mostenirea dezastruoasa practic in toate domeniile a guvernarii comuniste – incepand de la drepturile omului si pana la politica externa – pare sa confirme inoportunitatea instalarii unui singur partid la guvernare.

Vasile Botnaru: Totusi as vrea sa treceti in revista citeva din atuurile coalitiei de guvernare in comparatie cu cu guvernarea unui singur partid?

Gheorghe Cojocaru: In primul rand, o coalitie de guvernare se formeaza in urma unui proces de negocieri, care presupune un nivel anume de cultura politica si care exclude dictatul. O asemenea coalitie functioneaza in baza unor intelegeri reciproce, principii si valori care sunt asumate benevol si de comun acord de toti participantii la aceasta formula de guvernare pluralista. La fel, o coalitie presupune un angajament politic comun si modalitati de asistenta si control reciproc si, obligatoriu, o suita de proceduri instituite formal la care se va recurge in situatii de blocaj si sincope pentru a se asigura cursivitatea guvernarii. Si, nu in ultimul rand, ea are la baza responsabilitatea facuta publica a catorva lideri ai formatiunilor respective si nu a unui singur sef de partid, pe care nu indrazneste sa-l conteste nimeni. Pluralismul guvernarii trebuie sa asigure pluralismul din societate, trebuie sa consolideze libertatile democratice si aceasta este exact ceea de ce duce lipsa astazi societatea din Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Daca ne amintim de sondajele de opinie, poporul intr-o proportie considerabila, da preferinta unui singur partid. Din asta rezulta ca si guvernarea unui singur partid in ochii alegatorilor ar avea avantaje in comparatie cu mecanismul uneori cam greoi al unui guvern de coalitie. Ati da dreptate unor asemenea pareri?

Gheorghe Cojocaru: Desigur ca o asemenea parere isi are dreptul la viata, dar daca ne gindim la acea verticala a puterii, formata sub regimul actual al comunistilor, care scurteaza distanta dintre varfurile care iau deciziile si factorii de jos care le implementeaza, dar un asemenea avantaj isi pierde valoarea, destul de relativa, de altfel, in conditiile in care o guvernare democratica va realiza reforma descentralizarii si va sti sa repartizeze de o maniera echilibrata responsabilitatile intre autoritatile centrale si cele din teritoriu.

Vasile Botnaru: Adica o demontare lenta. Dar, vorbeati la inceput despre riscuri care ar pindi coalitia de guvernare a celor patru partide, care ar fi acestea?

Gheorghe Cojocaru: Riscurile sunt multe. Ele pot fi de natura subiectiva, avand drept sursa ambitiile, amorul propriu si pretentiile exagerate ale unor participanti la Alianta, care pot provoca disensiuni in interior si pot fisura „betonul” coalitiei, daca ar fi sa-l parafrazam pe unul din fondatorii acestei Aliante. Ele pot fi si de natura obiectiva, provenind dintr-o eventuala incapacitate de a gestiona efectele dezastruoase ale situatiei economice si sociale, lasate zestre de guvernarea comunista. Dar, pana atunci mai este ceva timp, urmeaza sa asistam la primele desfasurari din cadrul noului Parlament. Deocamdata, ceea ce este sigur, formarea Aliantei este in consens cu aspiratiile electoratului democratic care ii va acorda tot sprijinul si o va incuraja sa continue ferm pe calea democratizari si integrarii europene.
XS
SM
MD
LG