Linkuri accesibilitate

Presa și teama de un colaps economic


Starea jalnica in care a ajuns economia moldoveneasca, si nu doar din cauza vizelor impuse cetatenilor romani, pare sa-i ingrijoreze tot ma mult pe ziaristi.

Asa Timpul, bunaoara, constata in editia de azi ca Moldova a fost adusa in prag de faliment, bugetul de stat inregistrand in primele 7 luni ale anului un deficit de peste 1,8 miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decat cel programat adica. Prognozele Ministerului Finantelor nu sunt deloc imbucuratoare, iar cele ale analistilor – si mai pesimiste. Singura solutie ar fi creditele externe, de la Banca Mondiala si FMI. Daca noul Guvern nu le va obtine in timp util, sustine Veaceslav Ionita, citat de Timpul, Moldova risca sa intre in colaps economic, iar prima consecinta ar blocarea ahitarii salariilor si pensiilor.

Bani pentru salarii si pensii oricum nu mai exista, o recunoaste ministrul Economiei Igor Dodon, care spera sa rezolve problema cu un credit luat de la bancile comerciale. Asa sau altfel, somajul loveste din ce in ce mai puternic in tineri, mai scrie Timpul.

Totodata, acelasi ministru Igor Dodon, citat de agentia ruseasca REGNUM, a identificat primele semne ale iesirii economiei din criza. Atata doar ca dinamica principalilor indicatori economici, spune Dodon, va depinde acum de politicile promovate de noul Guvern.

Cat priveste componenta noului Guvern – nimic nou in presa de azi. Doar ca, asa cum titreaza Cotidianul de la Bucuresti in aceasta dimineata, “Opozitia din Moldova lucreaza la designul Guvernului”. Si mai e si constantul deja repros de intransparenta a negocierilor, readresat coalitiei de directorul de la Timpul, Constantin Tanase. El acuza nu lipsa jurnalistilor de la negocieri, care ar fi o tampenie cum o numeste, ci lipsa de sinceritate a liderilor coalitiei atunci cand refuza sa recunoasca ca se discuta si despre “partajarea functiilor”. Iar “scurgerile de informatii”, dau impresia ca “asistam la un joc nu prea curat, la o cotonogeala discreta intre liderii Aliantei”.

Mai e si Ziarul de Garda, in care Petru Grozavu militeaza azi pentru o asanare integrala a aparatului administrativ al viitorului Guvern, in asa fel incat sa fie curatat de orice urma de lichele vechi sau lichele noi, cum se exprima autorul.

Iar pe portalul AVA.md gasit un manifest aproape in acelasi sens, semnat de Anatol Taranu: “Cartagena trebuie distrusa”, scrie el. Cartagena totalitarismului, care trebuie demontata de urgenta de catre fortele democratice, pentru ca altfel tinerii ce vor reveni in toamna din vacanta o vor face in cel mai apropiat timp cu propriile lor forte, printr-o noua revolutie ce nu va mai putea fi deturnata ca pe 7 aprilie, crede Anatol Taranu.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG