Linkuri accesibilitate

Numărul şomerilor s-a dublat, pe când cel al locurilor vacante a scăzut la jumătate

A trecut deja un an de când Nelu Pascal de 26 de ani încearcă fără succes să-şi găsească un loc de muncă. Diploma de studii universitare pe care o are în buzunar, nu i-a garantat job-ul mult dorit.

“Din peste 40 de CV-uri trimise, doar 3 sau 4 m-au telefonat, am avut o discuţie, în rest toţi mi-au zis – te sunăm peste o lună, te sunăm peste 2 săptămâni. Era doar o scuză ca să scape de mine, atâta tot, probabil”

Criza a afectat şi sectorul locurilor de muncă vacante, este de părere Nelu. Dacă la început vâna o slujbă în domeniul pe care l-a absolvit, acum spune el, e gata să accepte orice ofertă. Problema însă e că ofertele lipsesc: “Eu am mai căutat de muncă şi până la absolvire, atunci era mult mai uşor, acum fiecare agenţie îşi plasează mai puţine locuri vacante”

Îl întreb dacă a apelat la serviciile oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă: “M-am gândit la ce bun să vin şi eu cu o problemă, mai bine încerc să caut eu singur. Oricum, sunt ferm convins că ei aveau să-mi găsească ceva, însă la sigur nu avea să mă aranjeze pe mine”

Şomajul afectează întâi de toate tinerii, este concluzia la care a ajuns Lovita Ramguttee, managerul Programului de Reducere a Sărăciei în cadrul PNUD Moldova. Experta s-a arătat îngrijorată de faptul că tinerii, asemeni lui Nelu, nu se adresează la Agenţia pentru Ocupare a Forţei de Muncă: “Datele spun că cel puţin jumătate din tinerii şomeri nu sunt înregistraţi oficial. Posibil acest lucru se datorează faptului că nu cred că există oportunităţi de angajare sau pur şi simplu se numără printre cei care speră să poată emigra din ţară”

Tinerii întîmpină dificultăţi mai mari şi pentru că se află în concurenţă cu forţa de muncă experimentată, în special gasterbaiterii moldoveni reveniţi acasă din străinătate din cauza crizei, spune experta de la PNUD Moldova.

De la începutul anului, numărul şomerilor s-a dublat, pe când cel al locurilor vacante a scăzut la jumătate, arată datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Raisa Dogaru, şefă de direcţie, a confirmat că în ultimile luni, tot mai mulţi tineri se adresează la Agenţie în căutarea unui loc de muncă: “Până în prezent de la începutul anului, au apelat peste 52 mii de persoane. Din acest număr peste 37 de % sunt tineri”

Dacă mâine aţi solicita un loc de muncă, ar trebui să concuraţi cu alţi 11 candidaţi, rezultă din datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.
XS
SM
MD
LG