Linkuri accesibilitate

Piramida financiară creată de emiterea hîrtiilor de valoare de stat


Moşternirea financiară precară lăsată de PCRM

Reprezentanti din tabara partidelor democratice care au accesat in parlament se arata ingrijorati de mostenirea ce o lasa guvernarea comunista. Unul din liderii PD, Valeriu Lazar declara EL ca in primele 7 luni ale anului s-a format un deficit bugetar de 2,5 miliarde de lei, dintre care jumatate de miliard doar in luna iulie. Lazar spune ca deficitul e acoperit in mare parte prin emiterea hartiilor de valoare de stat pe termen scurt, creindu-se astfel o asa-numita piramida financiara. Ministrul economiei Igor Dodon afirma insa ca guvernul tine sub control situatia financiara si economica a RM si ca unele reforme la legislatia in vigoare ar permite viitoarei guvernari sa depaseasca efectele crizei economice.

Igor Dodon
Ministrul economiei Igor Dodon sustine ca in urmatoarele doua luni, guvernul va dispune de parghiile necesare pentru a asigura achitarea la timp a cheltuielilor curente, inclusiv a pensiilor si salariilor: „De fapt la aceasta etapa careva datorii nu sunt, nici la pensii, nici la salarii. Pentru a avea o situatie mai durabila e necesar de modificat legislatia. Noi inca in luna aprilie am pregatit peste 50 de legi, care la moment sunt pe masa noastra si urmeaza a fi promovate in Parlament de catre noi sau guvernul urmator. In orice caz aceste modificari sunt expres necesare. Modificari atat la legislatia fiscala, rectificarea bugetului, modificari la unele legi care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar”.

Igor Dodon respinge invinuirile potrivit carora actualul guvern ar lasa intentionat drept mostenire viitorului guvern o situatie financiar-economica precara
Dodon : „Daca e sa vorbim de mostenire si sa facem o analiza 2009-2001, atat la capitolul datorie externa in PIB, peste 60 la suta, circa 12,5 la suta la moment, atat la capitolul pensii salarii, atat la capitolul investitii in infrastructura si multi alti indicatori ,acum situatia este mai buna. La capitolul mostenire bineinteles ca situatia economica este diferita, deoarece acum suntem si in criza economica, nu doar regionala cum a fost in 1998-99, ma refer la criza din Rusia si efectele ei in lant, este o criza la nivel mondial. Afirmatiile pe care le lanseaza unii, ca guvernul actual ar fi vinovat de aceasta criza, imi trezesc intrebari retorice. Oare chiar guvernul e vinovat de caderea burselor internationale si de caderea pretului la petrol la sfarsitul anului precedent.”

Ministrul economiei sustine ca actualul guvern procedeaza cit se poate de corect emitand hartii de valoare de stat pe termen scurt pentru acoperirea deficitului bugetar: „Ce e mai bine? Sa imprumutam de pe pietele externe cu 5.6 la suta sau sa imprumutam de pe piata interna cu 1,9- 2 la suta in lei moldovenesti? Unde sunt riscurile mai mari pentru guvern?”

L-am rugat pe
Valeriu Prohnitchi (Expert-Grup,)
de la asociatia „Expert-Group” sa ne spuna daca mostenirea pe care o va lasa guvernul comunist trebuie sa dea motive de ingrijorare viitorilor guvernanti.
Valeriu Prohnitchi: „Din punctul meu de vedere actualul guvern va lasa urmatorului guvern, indiferent cum va fi el format, o mostenire foarte grea. Ma refer aici nu atat la partea reala a economiei, la sectorul de productie, cat la sectorul finantelor publice, pentru ca aici situatia e destul de problematica. Incasarile au scazut continuu in acest an. Guvernul a fost nevoit sa contracteze datorii interne, in conditii dupa cum spun liderii politici destul de opace. Cred ca pentru urmatorul guvern va fi o problema enorma sa asigure obligatiile sociale ale actualului guvern si pe de alta parte sa nu renunte la investitii in infrastructura, in drumuri energetica etc. Stiu ca intradevar se acumuleaza datorii prin intermediul hartiilor de valoare de stat. Nu cunosc detaliile tehnice, dar am impresia ca urmatorul guvern va avea foarte multe batai de cap la rambursarea acestor datorii".

Valeriu Prohnitchi spune ca viitorul guvern nu se va putea lipsi de o asistenta financiara externa si ca unele ramuri ale economiei RM, trebuie orientate spre pietele central europene care acum se revigoreaza.
XS
SM
MD
LG