Linkuri accesibilitate

Guvernul trebuie să reia relaţiile cu România, Uniunea Europeană şi FMI


Valeriu Muravschi
Valeriu Muravschi

Fostul premier Valeriu Muravschi despre moştenirea grea lăsată de guvernarea comunistă

Liderii PLDM, PL, PD si AMN ar putea sa se intalneasca in dupa-amiaza zilei pentru a discuta principalele teze, care vor sta la baza programului de guvernare. “Va fi un document serios care nu va arata doar tendintele si scopurile noastre, dar va fi o foaie de parcurs pentru viitorul Guvern si o masuratoare a performantelor coalitiei”, a declarat pentru Stirea Zilei, Vlad Filat, liderul PLDM. Alianţa parlamentară pentru Integrare Europeană va prezenta programul său de guvernare până la prima şedinţă a noului Legislativ, adică în următoarele cateva zile. Stabilitatea economică ar fi o prioritate necesară pentru viitorul executiv de coaliție, este parerea fostului premier Valeriu Muravschi care, din mai 1991 până in iulie 1992, a condus cabinetul de ministri. Iar pe timpul crearii ADR a fost presedinte al comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe.


Valeriu Muravschi
: Cam in toate vremurile este greu de guvernat. Este destul de dificil să guvernezi o ţară. Sigur, trebuie să ai un sprijin politic în parlament, trebuie apoi să ai un guvern de specialişti, profesionişti, care să cunoască clar situaţia, să abordeze corect problemele care stau în faţa republicii. Si sa depăşească criza in termen cît mai scurt, s-o trecem cu costuri şi pierderi minime.

Europa Liberă: S-a declarat acum, în ultimul timp, tot mai insistent că Republica Moldova ar purta negocieri atît cu China cît şi Federaţia Rusa referitor la oferirea unor împrumuturi externe importante. De ce anume China şi de ce anume Federaţia Rusă ?

Valeriu Muravschi: Vedeţi, că asta a fost doar la nivel de declaratii. S-a spus că Duma Rusiei, Preşedintele Rusiei au semnat deja acest împrumut, dar noi ca atare, societatea nici nu cunoaştem condiţiile alocarii acestor credite. Cred că a fost făcut atunci în pripă, în preajma alegerilor anticipate din 29 iulie. Referitor la creditul chinezesc, cred că şi aici poate sa fie ceva legat de politic, totusi cred că cu chinezii a fost un protocol de intentie chiat inainte de alegerile anticipate din 29 iulie. Adică nu se ştiu detaliile acestui credit, ca sa nu mai vorbim despre costurile lui. Suspectez, banuiesc că chinezii vor insista ca majoritatea lucrarilor publice care s-ar putea efectua in baza acestor bani, să fie efectuate de lucratorii, specialistii lor. Ceea ce cred ca nu e prea convenabil. Ai nostri muncitori stau pe sub garduri sau pleaca peste hotare in cautarea unui loc de munca ... Asta este problema. Dar, in general, orice credit în conditii avantajoase, indiferent de unde vine - de la Statele Unite, de la Uniunea Europeana, ca vine de la China sau de la Rusia, in situatia actuala de criza trebuie sa le atragem, sa le luam..., repet: in conditii avantajoase şi fara condiţionări politice.

Europa Liberă: Dar oare de ce cetăţeanul Moldovei nu cunoaşte condiţiile în care s-au negociat aceste credite ?

Valeriu Muravschi: Dar ce a cunoscut cetateanul Republicii Moldova in ultimii 8 ani ?! Cunoaşte doar ceea ce se spune la televizor, ce declară preşedintele sau primul ministru, dar ca atare, in multe ramuri şi mai ales in domeniul financiar, nu exista si nu a existat o transparenţă. Societatea nu este informată deşi aceste credite vor fi rambursate din aportul contribuabililor. Adica din impozitele pe care le vor plati alegătorii în viitor. Doamna Valentina, la noi ştiti cum este cu transparenţa... mai avem probleme mari...

Europa Liberă: Pînă la urmă, aceste doua împrumuturi vor fi contractate?

Valeriu Muravschi: Mi-e greu să spun. Pentru guvernarea noua, care eu sper că se va constitui, guvernarea democratică, eu, ca cetăţean, le-aş recomanda să contracteze aceste credite. Dar decizia, desigur o va lua guvernul si parlamentul care se vor constitui in timpul apropiat.

Europa Liberă: Despre relatiile Republicii Moldova cu FMI. Ce ne puteti spune ? Ce relatii ar trebui să existe ?

Valeriu Muravschi: Ce relatii ar trebui ?! In conditiile de criza financiara globala, cînd resursele financiare sunt mult mai limitate, relatia intre Republica Moldova şi FMI se înzeceşte, sau pozitia Fondului Monetar fata de Moldova, recomandarile lui, costa mult mai mult pentru autoritatile de la Chisinau. Sigur, in acest caz, nu trebuie sa fii profet ca sa întelegi ca urgent acum noua guvernare trebuie sa restabileasca relatiile cu toti partenerii, In primul rind cu Romania. Sa ridicam vizele, sa stabilim relatiile normare cu Uniunea Europeana, cu Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala, repet cu toti partenerii. In acelasi timp noi trebuie sa mentinem relatiile normale si cu Rusia, dar fara conditionari politice, repet. Eu cred ca si FMI şi alte institutii internationale înţeleg foarte bine situaţia şi înţeleg că actuala guvernare care se va constitui are nevoie de un suport, de un sprijin, inclusiv pentru achitarea salariilor si pensiilor astora mici care ne-au ramas pina la sfirsitul anului si in anul viitor.

Europa Liberă:Ce ar trebui să conţină un plan anti-criza acum, asupra caruia sa se concentreze noul legislativ si urmatorul cabinet de ministri ?

Valeriu Muravschi: Ce as recomanda mai intii viitorului guvern şi, desigur, viitoarei majorităţi parlamentare este o evaluare urgentă, corecta, a situatiei reale din economie şi finante. Ca trebuie sa vedem unde ne aflam.

Europa Liberă: Dar unde ne aflam ?

Valeriu Muravschi: Cred ca situatia este destul de grava şi posibil ca ea sa se agreveze pînă la sfîrşitul anului, in prima jumatate a anului viitor. Eu nu exclud ca actuala guvernare comunista, acum face nişte operaţiuni care trebuie scoase la iveala, ca de exemplu, contracteaza de la banci prin sistemul ministerului finanţelor credite pentru a plăti acum, urgent, nişte salarii şi pensii. Adică se pune din start o povara. pe spatele celor care vor veni sa guverneze sau poate iau bani si pentru alte cheltuieli. Eu nu ştiu nici cu ce bani se fac lucrarile de reparatie la presedintie şi la parlament. Dar ca atare, contractarea acestor credite in conditii nu tocmai avantajoase pentru guvern, lasa o povara mare pentru viitoarea coalitie. Adica noul cabinet de ministri va veni, dar bani in buget nu-s, datorii s-au acumulat multe ... asta e o mare problema. Cu părere de rău, guvernarea care pleaca, mi-e greu sa spun acest lucru, fiindcă am fost si eu in fruntea guvernului, dar pana acum nimeni nu s-a gindit la viitorul acestei natiuni, acestei republici. Ne gindim la interesele noastre politice şi de grup, doar pe moment.

Europa Liberă: Moştenirea pe care o lasa comuniştii ar fi una dificilă?

Valeriu Muravschi: Eu as spune chiar mai mult, daca luam în consideraţie numai situatia financiar economica dar sa nu uitam şi de dezbinarea şi invrajbirea societăţii care s-a intimplat în ultimii ani şi mai ales in ultimul scurtin electoral. Situatia, eu as spune ca este chiar dezastruoasa şi viitorul guvern preia o situatie foarte dificila. Eu cred ca cei care vor accepta să guverneze ţara vor fi mari patrioţi ai neamului...

Europa Liberă: Ati spus ca mai aveţi nişte sfaturi pentru coaliția care se formeaza acum din PLDM. PL,PD si AMN...

Valeriu Muravschi: Eu am spus despre evaluarea reala si corecta a situatiei din economie şi finanţe, doi, preluarea urgenta a negocierilor cu administraţia Statelor Unite ale Americii referitor la programul Provocarile Mileniului, negocieri cu Uniunea Europeana referitor la Parteneriatul Estic, cu FMI, cu Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstrucii, pentru diferite state pentru atragerea fondurilor de a sprijini minimal si necesar bugetul şi de a declansa un program larg de lucrari publice. Noi trebuie sa clarificam odata si odata si ce se intimpla cu justitia noastra, cu organele de drept - procuratura, ministerul de interne, serviciul de informatii, ce se intimpla cu aceste structuri. Ele trebuie sa apere interesele statului, dar sa nu se implice in viata politica interna. Noi trebuie sa clarificam si ce se intampla cu televiziunea publica, asa numita, cu foarte multe institutii importante in stat. Care au lucrat în detrimentul interesului naţional al Republicii Moldova. Dar eu spun asa: eu nu sunt adeptul extremismului, radicalismului sau, cu atit mai mult, al revanşismului. Dar de la vlădică şi pînă la opincă toţi trebuie sa respectam legea si unul din lucrurile pe care trebuie sa il infaptuiasca noua guvernare, trebuie sa clarifice cu toti acei demnitari sau institutii publice care au incalcat legea. Si trebuie sa stea in capul mesei buchia legii! Si asta nu numai pentru ca sa ii puna cineva la punct pe cei care au incalcat-o brutal. Asta pentru ca viitorilor demnitari, indiferent de culoarea politica,sa le treaca pofta sa mai incalce legea. Cum altfel sa dorim sa ne integram in Uniunea Europeana?! Fara astea niciodata n-o sa vorbeasca nimeni din Occident cu noi. Si nu este vorba ca ar trebui sa facem pe placul Europei. Ci pentru noi. Noi nu avem viitor si nu putem progresa fara a pune la punct lucrurile acestea.
XS
SM
MD
LG