Linkuri accesibilitate

Va decide CC renumărarea voturilor?


CC va examina vineri demersul PPCD privind neconcordanţa dintre numărul buletinelor de vot emise de CEC şi cel al buletinelor totalizate

Validarea alegerilor parlamentare ar putea fi amanata daca Curtea Constitutionala va decide vineri 14 august sa fie renumarate voturile obtinute in urma scrutinului din 29 iulie. Curtea a acceptat sa examineze demersul repetat al PPCD in care formatiunea face referiri la posibile incalcari ale legislatiei electorale in procesul de numarare a buletinelor de vot si de totalizare a rezultatelor votarii. PPCD sustine ca numarul de buletine de vot tiparite si emise de Comisia Electorala Centrala (CEC) e mai mare cu peste 3 200 decat numarul buletinelor intoarse de la comisiile de circumscriptie. Comisia Electorala Centrala infirma ca numarul buletinelor transmise difera de numarul celor primite.

Partidul Popular Crestin Democrat, desi nu contesta relevanta rezultatelor scrutinului din 29 iulie, totusi vrea sa dea de urma buletinelor de vot pe care le declara disparute. La parerea fruntasilor PPCD, aceste buletine s-ar putea sa fi fost folosite in scheme ilicite de racolare a votantilor. Iata cum descrie una din presupusele scheme frauduloase reprezentantul PPCD la CEC, Radu Busila : “Un concurent electoral in apropierea unei sectii de vot corupe un alegator, ii da o suma de bani si ii da un buletin de vot, cu care alegatorul intra in sectia de vot cu buletinul in buzunar desigur, lui eliberandu-i-se un buletin legal de vot. Acesta intra in cabina cu doua buletine si il arunca in urna pe cel primit mai devreme de la respectivul concurrent si il fotografiaza pentru siguranta. Si iese de la votarea cu buletinul eliberat de sectie, cel bun pe care il da inapoi persoanei care o mituieste. Persoana care mituieste ia buletinul si il transmite altui alegator la fel mituit si urmeaza aceeasi procedura.”

Presedintele CEC Eugen Stirbu respinge insa afirmatiile PPCD ca in scrutinul din 29 iulie ar fi disparut 3 mii de buletine de vot: : "Nu comentez pentru ca nu e adevarat. Sunt niste aberatii care le apartin. Eu nici nu comentez chestiile astea".

Reprezentantii PPCD insista ca datele despre disparitia de buletine sunt credibile si renumararea voturilor ar scoate la iveala presupusa frauda. Ei spun ca nu suspecteaza un partid anume care ar fi beneficiat de falsuri, dar vor sa stavileasca orice incercari de a folosi scheme obscure.

L-am intrebat pe Paul Strutzescu, presedintele LADOM, organizatie care a monitorizat desfasurarea alegerilor, daca au fost depistate nereguli de genul celor la care se refera crestin-democratii.

Paul Strutzescu: “Nu este exclus sa fi fost asemenea situatii, dar cel putin observatorii nostri nu au documentat un caz de folosire a asemenea procedee ca “suveica” sau turism electoral sa. Deci din lista mare de nereguli, care a fost facuta public imediat dupa alegeri de catre observatorii LADOM, vedem ca acele nereguli care au fost sesizate practic sunt nesemnificative si, tinand cont de principiul proportionalitatii, vedem ca acele nereguli nu pot influenta rezultatele obtinute la scrutin.”

In cazul in care Curtea Constitutionala va da curs cererii PPCD, renumararea voturilor ar putea dura aproximativ o saptamana si astfel validarea alegerilor ar putea fi cel putin decalata. Victor Puscas judecator la CC: "Legea nu prevede expres, dar poate fi vorba de un termen rezonabil. Termen rezonabil, notiunea aceasta e noua pentru RM. Se are in vedere termen absolut necesar in decursul caruia se efectueaza toate actiunile necesare pentru a avea un rezultat. Trebuie sa se lucreze cu cazul permanent atat cat e necesar pentru a adopta o decizie, o hotarare absolut obiectiva".

Potrivit lui Victor Puscas, Parlamentul oricum este obligat sa se incadreze in termenul limita pentru convocarea primei sedinte, adica in maxim o luna de la desfasurarea scrutinului.

Vineri, CC va examina si sesizarile PL si AMN care contesta modalitatea in vigoare de redistribuire a voturilor date in favoarea partidelor ce nu au trecut pragul electoral. La parerea reclamantilor metoda folosita de CEC nu ar fi echitabila.
XS
SM
MD
LG