Linkuri accesibilitate

Susţinerea Moldovei de dragul valorilor europene şi nu de dragul trecutului


Adevărul şi Jurnalul Naţional publică şi articole despre deriva economiei româneşti

Europarlamnentarul roman Cristian Preda, care a fost observator la alegerile din 29 iulie, acorda un interviu la Bucuresti cotidianului Adevarul. El spune ca a vazut la urne tineri ca peste tot in Europa si e convins ca Republica Moldova trebuie sprijinita mai curand din punctul de vedere al valorilor europene decat pentru trecutul istoric care o leaga de Romania. Echipa de reporteri a ziarului i-a cerut sa comenteze afirmatia recenta a presedintelui Traian Basescu, cum ca l-a ajutat pe Vladimir Voronin sa ajunga presedinte a doua oara, in 2005. Cristian Preda reaminteste ca Voronin a pacalit atunci pe toata lumea, ca multi au sperat transformarea lui intr-un social-democrat de tip european. O speranta echivalenta cu aceea ca Ion Iliescu ar fi putut deveni asa ceva in anii nouazeci – se mai arata in interviu. Discutia consemnata de Adevarul mai abordeaza abandonarea reformarii constitutiei in Romania, de teama ca actualul presedinte ar putea profita de ea, apoi impasul din invatamantul universitar romanesc. Preda, decan al unei facultati de stat, arata ca Romania are 80 de universitati, in conditiile in care media europeana este de 22.

Prezenta misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti a produs si astazi cateva comentarii despre starea economiei. Pentru Emilian Isaila, de la Adevarul, guvernul Boc este o “corabie in deriva”. Ar exista insa si o parte buna: “cred ca aceasta criza va pune capac unui anumit tip de a face politica”, scrie jurnalistul.

Economistul Daniel Daianu isi spune la randul sau parerea in Jurnalul National. Originea actualei stari de fapt s-ar afla nu in masurile actualului guvern, ci in anii anteriori, de crestere economica inalta, si care era evident peste performante. Greseala se numeste cresterea capitolului de cheltuieli din bugetul de stat. Pe acest fond, “criza ne-a izbit din plin”. Ce se mai poate face, in opinia fostului ministru de finante: se pot diminua imediat unele cheltuieli, cum ar fi unele achizitii publice, cheltuieli cu reclama sau deplasari, si mai ales, pot fi accesate fonduri europene.
XS
SM
MD
LG