Linkuri accesibilitate

30 de companii lucrează la refacerea clădirii Parlamentului și Președinției


Lucru mult dar plata mică

Reparaţia Parlamentului şi a Preşedinţiei, devastate în timpul protestelor din aprilie, e în plină desfăşurare. Cele două sedii au devenit adevărate şantiere. Se repară tot, chiar şi ceea ce nu era stricat și pînă acum s-au cheltuit peste 60 de milioane de lei, bani oferiţi de diferiţi donatori, a spus ministrul în exerciţiu al Construcţiilor, Vladimir Baldovici. Sunt prea puţini însă, avînd în vedere că lucrările sunt abia la început. Va fi nevoie, afirmă ministrul contrucţiilor de surse din buget. Colega noastră, Diana Răileanu a fost să vadă cum se descurcă zidarii cu lucrările.

Nimic din interiorul Parlamentului nu mai aminteşte de Legislativul de altă dată. Doar carcasa pe care urmează să se sprijine fotoliile deputaţilor, aranjată în semicerc, te duce cu gândul la sala de şedinţe, unde până în aprilie au fost adoptate sute de legi. 30 de companii asigură în prezent reparaţia celor două clădiri – a Parlamentului şi Prşedinţiei, devaste în timpul protestelor din aprilie, mi-a spus Petru Morari, responsabil de la Ministerul Construcţiilor: „În jur de 300 de oameni pe zi lucrează de la opt la zece, în schimbul unu şi doi. La moment, vedeţi, suntem în sala de şedinţe, unde ea se reface, se măreşte suprafaţa unde va fi scaunul deputatului, e o reamenajare”

Mai în glumă, muncitorii, îmi spun că muncesc în birourile deputaţilor, însă nu primesc şi salarii ca ale lor: „Lucru mult şi zarplata mică. Lucrătorii nu-s prea mulţumiţi, ar vrea mai mult, pentru că leafa-i mică şi procentu-i mare. Am lucrat vara trecută şi am primit şi 7 şi 8 mii, acum avem 3-4 mii, nu mai mult”.

Ministrul Construcţiilor, Vladimir Bladovici ne-a explicat de ce în procesul renovării din fostele sedii ale Parlamentului şi ale Preşedinţiei au rămas doar pereţii: „Din anul 1979 până în 2009 acestă clădire nu a avut niciun fel intervenţie la nivel de reparaţie capitală. Deja era din punct de vedere a uzurii depăşită pe toate compartimentele. Normal ea renovată, poate în nu în acest context, dar că deja timpul se apropia asta era clar pentru toţi”.

Vladimir Bladovici
Ministrul Bladovici a mai spus că până în prezent cheltuielile pentru reconstrucţia ambelor clădiri au depăşit 60 de milioane de lei. Banii au fost obţinuţi din donaţii, a menţionat Vladimir Bladovici, fără a preciza cine au fost generoşii. Va fi nevoie şi de bani din buget, avînd în vedere că lucrările sunt făcute abia în proporţie de 40 de la sută: „Bugetul oricum va trebui să suporte careva dintre cheltuieli. Dacă nu o să avem alte venturi, din altă parte. Lucrările totale ne costă în jur de 500 de milioane. Scoateţi cât o să poate să ne ajute – 100 de milioane, restul va fi necesar să găsim bani din buget”.

Oamenii au însă păreri împărţite despre felul în care sunt gestionaţi banii pentru reconstrucţia Parlamentului şi Preşedinţiei. „Au spus 300 milioane, acum spun 500 milioane. De unde s-a luat suma asta? Nu ştiu, nu-i concret”. „El trebuie de reconstruit, da eu înţeleg. Şi din care buzunar se plăteşte 500 de milioane”. „Prea mult aşa sumă, de unde au luat ei aşa sumă de făcut reparaţii? Oamenii sunt flămânzi şi ei folosesc banii. Poate nici nu au folosit atâţia bani”.


Viitorii deputaţi ar putea intra în birourile renovate la începutul anului viitor, a declarat postului nostru de radio ministrul construcţiilor. Asta numai dacă nu va fi sistată finanţarea.
XS
SM
MD
LG