Linkuri accesibilitate

Zona WI-FI din grădina publică Ştefan cel Mare


Lansat la iniţiativa primarului Chirtoacă de Ziua Europei, proiectul ar urma să fie extins de Ziua Limbii Române

De trei luni, oricine are computer portabil cu modem fără fir se poate conecta la internet în aer liber, în grădina publică Ştefan cel Mare din Chişinău. Primăria capitalei oferă gratis accesul la internet prin sistemul WiFi – o iniţiativă născută după turbulenţele din aprilie şi menită să diversifice accesul la informaţie.

Ma aflu in parcul Stefan cel mare, iar pe Aleea Clasicilor, ca de obicei, sunt o multime de tineri cu calculatoare portabile pe braţe, navigheaza pe internet. Ma apropii de cîţiva dintre ei sa-i intreb cum folosesc internetul la aceasta ora de amiază.

„Am venit si eu in zona libera WI FI să navighez pe internet. Staţi sa pun pauză. Vin destul de des pe aici”

„Tastez, incerc sa vad cum funcţioneaza netul în gradina publică Ştefan cel Mare. Sunt foarte mulţumită că domnul primar s-a gandit la societatea noastra şi a străinilor care vin în Moldova. Este un lucru foarte util.”

„Navighez, privesc serialuri, video pe play.md, noutăţi, super. Prima oara n-am crezut ca e gratis, aşa.”

„Ce faci aici in parc?”

„Caut de lucru. Gratis, parc, frumos. 24 de megabiţi dar e ok, mai bun decat dial-up-ul la sigur. Ca atare e prima zi cand stau. Cel putin intru pe siteuri oficiale, frumoase şi nu am probleme deloc. Pot sa mai intru şi pe jurnal.md. Da, foarte ok".

Tinerii mi-au spus ca accesul este liber la internet dar uneori mai au si dificultăţi.

„Nu poti downloada torente de pe torrents, dar in rest e bine.”

„Îmi verific emailul. Nu navighez mult pe programe informaţionale dar cele pe care le stiu eu, nu sunt blocaje nimic.”

„Nu stiu ce siteuri ar putea avea probleme, dar nu am intrat, nu mi-a venit in cap incă.”

Ramân importante reţelele sociale. O domnişoară naviga pe toate-odată.

„Facebook, odnoklasniki, yahoo, kinopoisk, dumaiu vseo... Da, e foarte comod, e viteza buna.”

„Nu merge netul acasa si am venit incoace. Am vrut sa ascult ceva muzica si sa caut facultati. Mai am un an de zile de invatat si deja trebuie sa ma orientez.”

Mariana Vasilita, şefa direcţiei de relaţii publice de la primaria municipiului Chisinău, spune că proiectul zonelor de internet gratuit abia incepe, iar pe 31 august utilizatorii de internet ar putea avea parte de o surpriză.

Mariana Vasilita: „Primaria municipiului Chisinau ne dorim ca acest proiect sa fie extins in toate parcurile, in toate locurile publice si vom organiza un concurs ca sa alegem un operator care va avea capacitatea tehnica şi financiară să realizeze un proiect public privat pentru mai mult timp, pentru totdeauna. Urmatorul loc public ar putea fi, nu prea departe, in scuarul catedralei, poate chiar de ziua limbii române.”

Zona WI FI din gradina publica Stefan cel Mare a fost lansată de Ziua Europei ca simbol al libertatii de exprimare şi acces la sursele de informare. Iniţiativa aparţine primarului Chisinaului, Dorin Chirtoacă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG