Linkuri accesibilitate

Protest contra declarațiilor preşedintelui cecen în cazul asasinării Nataliei Estemirova


Președintele cecen Ramzan Kadyrov intervievat la Gudermes de corespondenții RFE/RL.
Președintele cecen Ramzan Kadyrov intervievat la Gudermes de corespondenții RFE/RL.

Organizația Memorial cere din nou anchetarea cazului Estemirova

Intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov a negat orice responsabilitate în actul asasinării militantei pentru drepturile omului, Natalia Estemirova. Potrivit spuselor sale, referitoare la acuzațiile aduse de grupul Memorial: „dacă ei spun despre Kadyrov sau oamenii săi că sînt de blamat, atunci trebuie să o dovedească. De ce ar ucide Kadyrov femei de care nimeni nu are nevoie? [Estemirova] nu a avut nici un sens al onoarei sau al rușinii”.

Kadyrov pozează pentru presă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00


Declarațiile lui Kadyrov au stîrnit reacția imediată și furioasă a organizației a cărei angajată a fost Estemirova, Memorial. Alexandr Cerkasov, un membru al conducerii Comitetului Executiv al cunoscutului grup de apărare a drepturilor omului, declara unei corespondente a serviciului rusesc al postului nostru de radio că organizația Memorial este acum și mai convinsă de justețea deciziei luată de a-și înceta activitatea în Cecenia: „Decizia noastră a fost corectă, fiindcă spusele lui Ramzan Kadyrov ilustrează faptul că dacă activitatea noastră nu este complimentară aceleia a autorităților sau dacă le displace, ea poate deveni o primejdie pentru viața angajaților noștri”.

In același interviu, Cerkasov remarca asemănarea dintre declarațiile lui Kadyrov despre Estemirova și cele ale lui Vladimir Putin, despre Anna Politkovskaya în momentul asasinării ziaristei: „Putin a făcut o declarație asemănătoare despre uciderea prietenei Estemirovei, Anna Politkovskaya. Lui Kadyrov i-au trebuit trei săptămîni să facă același comentariu. Comentariile lui spun mai mult despre el, decît orice altceva”.

Organizația Memorial nu va renunța la monitorizarea situației din Cecenia, iar anunțul suspendării activității este în sine o declarație despre starea respctării drepturilor omului în Cecenia, adăuga Cerkasov. Potrivit lui, Cecenia suferă de o cultură a impunității, care va limita orice anchetă serioasă a asasinării Estemirovei: „Multe din aceste cazuri sînt deschise ca după două luni să fie închise, fiindcă ei nu pot găsi oamenii responsabili pe plan juridic pentru crimă. Sper ca moartea Estemirovei să nu aibă soarta altor mii de cazuri și să fie investigată”.
XS
SM
MD
LG