Linkuri accesibilitate

Drepturile migranţilor: încălcate deseori în picioare


Muncitori migranţi arestaţi de poliţişti la Moscova
Muncitori migranţi arestaţi de poliţişti la Moscova

"Aş vrea ca ai noştri, care vor fi la conducere, să se gândească mai mult la oamenii din Moldova, să facă ceva mai mult la noi"

"Viaţa este una pe pământ şi trebuie să fii alături de copii, de familie. Nu aveam posibilitatea cu o leafă mizeră de 300 de lei, să-mi întreţin familia şi am fost nevoit să plec", îmi povesteşte Petru Zavat, care de 8 ani de zile se află departe de familie, la Moscova. O dată la câteva luni vine acasă, la Făleşti, să-şi vadă soţia şi cele două fete. Acum este în vacanţă, dar tot cu gândul la muncă. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult în R.Moldova din 2002 încoace, spune Petru Zavat.

Şi la Moscova, drepturile cetăţenilor moldoveni se încalcă destul de des şi asta pentru că, îmi spune interlocutorul meu,oamenii nu sunt informaţi.Moldovenii sunt înjosiţi, se află într-o ţară străină.Unii nu-şi cunosc dreptul la muncă. "Eu de exemplu, mi-am făcut şi actele, dar oricum pentru mine aceşti 7 ani sunt pierduţi – nu mă pot aştepta nici la aceeaşi pensie, chiar dacă aş putea plăti toate impozitele necesare. În Europa, de exemplu, dacă dispui de asemena acte, poţi să iai o pensie".

În timp ce discutam cu Petru, aflu, cum era şi firesc şi de criza financiară care i-a afectat şi pe moldovenii care muncesc fie în construcţii sau în calitate de şoferi. Dacă acum un an avea un salariu de aproape o mie de dolari pe lună, acum ia mai puţin, cu vreo 25 la sută, îmi spune Petru, care este şofer. "Se observă criza şi la Moscovă. Foarte mulţi moldoveni şi-au pierdut slujbele.Un an in urmă circulau mai multe camioane, în acest an însă, acestea sunt tot mai puţine pe străzi. Totodată, construcţiile sunt stopate şi oamenii stau acasă.Oamenii bogaţi niciodată nu vor duce lipsă, dar clasa muncitoare suferă".

Tot din cauza crizei financiare, dar în Moldova, şi-a pierdut slujba soţia Olga, care era vânzătoare. Îşi doreşte cel mai mult ca într-o bună zi să stea împreună cu toată familia şi să aibă un trai mai bun acasă. "Aş vrea ca ai noştri, care vor fi la conducere, să se gândească mai mult la oamenii din Moldova, să facă ceva mai mult la noi, să stea toţi acasă să nu fie atât de multe familii distruse. Eu am două fete şi ele vor să înveţe şi eu nu pot să spun nu. Le spun ruşilor mulţumesc că până acum de acolo ne hrănim".

Ion Manole ( PromoLex)
L-am întrebat pe Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, care drepturi ale migranţilor sunt lezate cel mai frecvent: "Din experinţa noastră putem spune că în mare parte persoanele care s-au adresat au invocat lipsa unui contract încheiat între ei şi angajatori. Respectiv aceştia prestând anumite servicii, se supuneau anumitor riscuri, în lipsa unui contract legal de angajare. Pe de altă parte am avut cazuri în care persoanele au invocat abuzuri ale vameşilor, în special cei din Ucraina şi Moldova, inclusiv regiunea transnistreană".

Deşi totuşi li se încalcă drepturile şi în străinătate, mulţi moldoveni plecaţi peste hotare nu vor să revină în ţară, nici măcar în condiţii de criză conomică. Cu toate acestea, potrivit experţilor din domeniul migraţiei, numărul celor care s-au întors temporar în ţară, s-a dublat. Cei mai mulţi moldoveni s-au întors din Rusia, întrucît costurile şi posibilităţile de circulaţie sunt mai accesibile. Moldovenii care lucrează în Uniunea Europeană evită să se întoarcă acasă, chiar şi acum când iau salarii mai mici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG