Linkuri accesibilitate

Gotan Project: noul în combinarea elaborată a unor formule vechi


Lucian Stefanescu
Lucian Stefanescu

Discul „La revancha del Tango”

Ceea ce auziţi acum este un exemplu perfect al muzicii dintre mileniul doi şi trei, care - sătulă, sau poate obosită, să spună ceva original – caută noul în combinarea elaborată a unor formule vechi, în acest caz tango-ul argentinian, transpus cu graţie în ceea ce DJ-eii numesc Dub (urmaşul electronic al reggae-ului jamaican) şi în downtempo – un termen greu de explicat, dar care este numele unui stil, şi înseamnă, într-o traducere aproximativă, “tempo încetinit”.

Trupa se numeşte “Gotan Project”, iar albumul “La revancha del Tango”. Un proiect ambiţios care reuneşte cîţiva experimentaţi interpreţi argentinieni, între care ghitarisul Edaurdo Makkaroff, şi pe doi dintre “tinerii lupi” ai scenei electronice franceze Phillipe Cohen Solal şi Christophe Mueller – acesta din urmă fiind de origine germană. O muzică argentiniano-franco-germană aşadar - care duce însă fuziunea dincolo de ocean, piesa pe care v-o propun în continuare, “Chunga’s Revenge” aparţinînd regretatului Frank Zappa.

Delicată şi elegantă, fuziunea propusă de “Gotan project” foloseşte ghitara, pianul, vioara, contrabasul şi un bandoneon omniprezent pentru a ţese – cum se exprimă Florian Fossa, cronicar muzical la revista on-line “New Forms” – un tango autentic, pe care ritmurile electronice îl susţin în mod natural. Deşi sînt esenţialmente acustice, compoziţiile “Gotan Project” nu se dau înapoi de la anumite îndrăzneli sonore, care fac din acest album o reuşită muzicală ce refuză, în cele din urmă, orice fel de clasificare. Iar brutalitatea la care se referă piesa care urmează este una de ordin metafizic.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG