Linkuri accesibilitate

O vizită politică: Patriarhul Kirill în Ucraina


Mesajul capului bisericii ruse nu diferă mult de discursul stalinist

Patriarhul Rusiei Kirill si-a incheiat vizita in Ucraina, dar, scrie corespondentul Europei Libere Brian Whitemore, doua documente de arhiva tocmai publicate, au facut ca vizita sa fie umbrita si de umbra lui Stalin...

Este vorba de doua scrisori din arhivele sovietice. Una a fost pusa la dispozitia serviciului rusesc al postului nostru de radio si cealalta a fost publicata de agentia de presa a bisericii catolice din Austria, Kathpress.

In prima epistola, ce poate fi vazuta pe site-ul de la Radio Svoboda, patriarhul Aleksei întîiul ii scria in 7 decembrie 1945 lui Georgi Karpov, colonel NKVD si seful Consiliului Sovietic al afacerilor religioase despre formarea unor asa numite „grupuri de initiativa” in diocezele greco-catolice din Vestul Ucrainei prin care se exercitau presiuni asupra clerului greco-catolic de a desfiinta aceasta Biserica si de a o alipi celei majoritare, ortodoxe. Patriarhul Aleksei il informa pe colonelul NKVD – ca „mai mult de 800 de preoti s-au alaturat grupului de initiativa si se asteapta ca pina la Anul Nou, intregul cler sa faca asta, cu exceptia citorva dogmatici incapatinati”.

In decembrie 1945, cind este datata scrisoarea, episcopii si cardinalii clerului greco-catolic erau in puscarii sau lagare de munca. Citiva plecasera in exil. Nu este greu astfel de imaginat ce fel de „grupuri de initiativa” functionau in Ucraina Occidentala, unde influenta bisericii greco catolice era la data aceea foarte mare, spre disperarea lui Stalin care a facut tot ce a putut sa defiinteze aceasta biserica dependenta de Vatican. Biserica greco-catolica ucrainiana este considerata o componenta importanta a identitatii nationale in Vestul Ucrainei.

Cealalta scrisoare este scrisa de Nikita Hrusciov, membru, la data aceea, al biroului politic sovietic si inalt activist al partidului comunist ucrainian. El il informa pe Stalin ca „se iau masuri pentru a desfiinta clerul greco-catolic si pentru a-l transfera bisericii ortodoxe. Scrisoarea lui Hrusciov este datata dupa 10 zile dupa cea a Patriarhului Aleksei, adica 17 decembrie 1945.

Secretarul de presa al Bisericii Greco-Catolice ucrainiene, parintele Ihor Yatyv: „Cel mai important lucru este ca aceasta scrisoare arata ca aceste grupuri de initiativa nu au fost formate de diocezele greco-catolice cum s-a spus, ci ca au fost o inventie a autoritatilor sovietice”.

In martie 1946, la trei luni de la aceste doua scrisori, biserica greco-catolica din Ucraina a anulat Uniunea de la Brest din 1596 prin care se formase biserica greco catolica, dependenta religios de Vatican, dar cu practici asemanatoare celei ortodoxe, a dizolvat clerul greco-catolic ucrainian in cel ortodox si Patriarhia Moscovei a preluat patrimoniul bisericii.

Parintele Yatyv este critic fata de vizita Patriarhului Kirill al Rusiei in Ucraina si crede ca a fost mai degraba o vizita politica decit una religioasa.

Patriarhul Kirill a declarat, aflindu-se in Ucraina la 28 iulie, ca rusii si ucrainienii sunt un singur popor si le-a cerut credinciosilor sa nu accepte valorile Occidentului, cu alte cuvinte, discursul nu a diferit prea mult de cel al anilor perioadei sovietice si staliniste.

Parintele Yatyv: "Ne puteam astepta ca un politician din Rusia sau din alta tara sa vrea sa stabileasca sfere de influenta in Ucraina prin astfel de declaratii. Dar capul unei biserici, o persoana cu preocupari spirituale, ar fi trebuit sa vorbeasca despre chestiuni spirituale si morale".

Biserica greco-catolica ucrainiana a intrat in 1946 in ilegalitate si a continuat sa existe prin seminarii si reuniuni religioase ascunse. In decembrie 1989, in perioada Gorbaciov, i s-a permis sa existe din nou, oficial.
XS
SM
MD
LG