Linkuri accesibilitate

Georgia comemorează războiul cu Rusia din august 2008


Manifestații comemorative în mai multe oraşe georgiene

A trecut un an de la izbucnirea scurtului război ruso-georgian. În cele 5 zile de conflict militar, trupele ruse au respins cu uşurinţă forţele georgiene care încercaseră să preia controlul în republica separatistă Osetia de Sud. Astăzi, când au loc ceremonii de comemorare a celor câteva sute de victime, ambele părţi continuă să lanseze acuzaţii una împotriva celeilalte. Alexandru Eftode rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere de la Moscova şi Tbilisi.

La una din primele ceremonii de comemorare la Tbilisi, un grup de studenţi au fluturat drapelul naţional şi au scandat „Trăiască Georgia” în jurul unui foc. O participantă, Mariam, spune că focul simbolizează purificarea Georgiei după agresiunea rusească. Asemenea focuri purificatoare, spune ea, vor fi aprinse astăzi în întreaga Georgie.

Astăzi în orașul Gori
Pe 7 august anul trecut, aproape de miezul nopţii, trupele georgiene au început tirul de artilerie împotriva Osetiei de Sud după câteva zile de ciocniri cu separatiştii pro-ruşi. A fost şi un punct culminant al tensiunilor acumulate în anii precedenţi. Autorităţile georgiene spun că trupele ruse traversaseră graniţa intrînd în Osetia de Sud printr-un tunel înainte ca armata georgiană să fi primit ordinul de atac. La Tbilisi, războiul este văzut drept o pedeapsă administrată de Rusia Georgiei pentru că s-a îndreptat spre Occident şi mai ales pentru că încearcă să intre în NATO.

Dar Moscova descrie lucrurile cu totul altfel. După cum a reafirmat astăzi purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, Rusia a decis să acţioneze pentru a contracara „agresiunea barbară” a Georgiei. „În acea noapte, spune el, regimul domnului Saakaşvili a recurs la un atac josnic şi inuman împotriva locuitorilor paşnici ai Osetiei de Sud şi împotriva militarilor ruşi de pacificare, care au asigurat timp de mulţi ani pacea pentru popoarele din fragila regiune transcaucaziană”. Nesterenko a spus că Georgia în cursul agresiunii sale a folosit pe larg arme inumane ca bombele cu fragmentare, lansatoare de rachete multiple şi bombe de 500 de kilograme.

Într-un interviu pregătit pentru a fi difuzat astăzi la televiziunea rusă, preşedintele Dmitri Medvedev spune că decizia de a trimite trupele ruse împotriva Georgiei anul trecut a fost „cel mai dificil lucru”. „Dar până la urmă am procedat corect”, spune liderul rus.

Forţele ruse au respins rapid trupele georgiene din Osetia de Sud. În numai cinci zile cât a durat războiul, tancurile ruseşti au înaintat în adâncul teritoriul georgian, ajungînd la 40 de kilometri de Tbilisi, iar avioanele militare au bombardat ţinte în apropierea capitalei georgiene. Au înaintat şi forţele ruseşti bazate în cealaltă regiune separatistă georgiană, Abhazia.

Până la semnarea armistiţiului, mediat de Uniunea Europeană pe 12 august, aproape 400 de civili erau morţi, iar aproape 200 de mii de oameni se refugiaseră din calea luptelor. Rusia a acceptat să-şi retragă forţele pe poziţiile de până la conflict, dar ulterior şi-a mărit prezenţa militară în ambele republici separatiste georgiene, pe care le-a recunoscut între timp ca state independente.

Fotografii ilustrînd luptele din Oseția în 2008
În timp ce politicienii de ambele părţi continuă şi astăzi să se acuze reciproc de provocarea violenţelor, organizaţia Amnesty International estimează că aproximativ 30 de mii de refugiaţi, majoritatea georgieni, încă nu pot reveni la casele părăsite în august trecut.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG