Linkuri accesibilitate

Construcții de scenarii și portretul lui Voronin în vînt


Cum informatii veridice din tabara lideralilor si democratilor, cu privire la viitorul coalitiei, sunt prea putine, gazetarii construiesc scenarii. Asa cum o face bunaoara Lilian Negura, in Jurnal de Chisinau, unde insira azi cel putin cinci. Detaliile va las sa le cautati singuri, dar convingerea autorului e ca un scenariu in care toate partile aflate in litigiu ar castiga e posibil. Constata Jurnalul, de altfel, si ca „In culisele negocierilor, unele partide sunt tentate sa cocheteze cu comunistii”.

Gasiti, de asemenea, o investigatie despre modul in care „PCRM a utilizat in banii saracilor in campania electorala”.

Iar Petru Bogatu ii indeamna pe functionarii de stat: „Dati jos portretul”. Vorba e de portretul lui Vladimir Voronin, prezenta caruia (inca) in birourile demnitarilor a devenit un test de fidelitate. „Cine păstrează după alegeri portretul dictatorului este trecut în lista albă. Cine s-a grăbit să se debaraseze de el intră automat în cea neagră”, scrie Bogatu cu referinta la un demnitar care i-a marturisit ca a fost cautat deunazi de la presedintie pentru a fi intrebat unde a disparut portretul lui Voronin din biroul sau.

Moldova Suverana are azi un alt laitmotiv prin care explica esecul comunistilor. De asta data vina o poarta liderii de la Bucuresti, care au facut coalitie cu cei de la Tiraspol, ca sa lupte impotriva Moldovei, cu ajutorul opozitiei de la Chisinau, fireste. Moldova Suverana scrie: “Problema Opozitiei, iar asta trebuie sa ingrijoreze Occidentul, nu este aceea ca e neomogena, minoritara, lipsita de credibilitate si ca e Opozitie, ci faptul ca se stie ca in umbra acesteia stau forte oculte”.

In acelasi context, intr-o analiza pe care o publica pe pagina sa electronica saptamanlul britanic The Economist constata ca fortele foste de opozitie constituie “o grupare pestrita”, în care se regăsesc partide care pledează pentru re-unificarea cu România şi partide care susţin interesele lumii de afaceri. Cursul indecis între est şi vest, remarca totodata The Economist, a lăsat Moldova izolată şi ignorată. „Preşedintele Voronin a aplecat mereu balanţa înspre Rusia în speranţa că aşa va rezolva conflictul transnistrian. Fără mare succes, cum se poate vedea”.

Si, la final, intr-un interviu care apare pe site-ul cotidianului rusesc Kommersant, in legatura razboiului ruso-georgian de altfel, Dmitri Rogozin, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, declara ca tara sa nu are ce da nimanui socoteala pentru actiunile trecute si prezente in Caucaz atata vreme cat, de exemplu, presedintele roman Traian Basescu nu da nimanui socoteala pentru cetatenia romana ce o acorda moldovenilor.
XS
SM
MD
LG