Linkuri accesibilitate

V. Voronin trebuie să returneze datoria din 4 aprilie 2005


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Cine îşi mai aminteşte de decalogul convenit cu acea ocazie şi nerespectat de PCRM?

Gheorghe Cojocaru: Negocierile intre liderii celor patru formatiuni liberale si democratice cu reprezentare parlamentara arata ca Opozitia este in cautarea unei formule durabile de guvernare, o formula in care nu este loc si pentru Partidul Comunistilor, care va trebui sa se retraga pe bancile opozitiei. Insa, alegerea viitorului sef al statului este ca si hopul cel mare care nu poate fi trecut de cele patru partide singure, fara un sprijin din partea comunistilor.

Vasile Botnaru: Altfel zis, vor trebui sa negocieze, asa sau altfel, cu comunistii, cele opt voturi lipsa la alegerea sefului statului.

Gheorghe Cojocaru: Dialogul intre oponenti face parte din cultura politica democratica a unei societati si democratii de astazi nu au nici un motiv sa se teama sa mearga la discutii cu comunistii. Daca ne amintim bine, dupa alegerile parlamentare din aprilie, cele trei partide liberale au tot asteptat niste semnale clare din partea comunistilor pentru a se aseza la masa dezbaterilor, au formulat si niste preconditii pentru a debloca situatia de impas in care s-a ajuns atunci, insa liderii comunisti au ignorat cu desavarsire aceasta disponibilitate pentru dialog din partea Opozitiei. In consecinta, cei care au ignorat si au respins de o maniera brutala dialogul cu oponentii lor politici, dialog asupra caruia au insistat si forurile europene cele mai reprezentative, au ajuns astazi in situatia jalnica de a astepta ei insisi o invitatie in acest sens.

Vasile Botnaru: Va referiti la starea de spirit pe care a exprimat-o Vladimir Voronin care spunea ca el nu va negocia cu partidele care trecusera in Parlamentul ci va incerca sa zmulga voturi separate din tabara Opozitiei? Acum rolurile s-au inversat, credeti ca acei care erau in Opozitie cindva acum ar accepta sa discute civilizat cu Partidul Comunistilor?

Gheorghe Cojocaru: Eu cred ca Opozitia parlamentara de astazi, chiar daca pastreaza puternice resentimente fata de Partidul Comunistilor, fata de conducerea acestui partid, nu trebuie sa repete greselile comunistilor de acu cateva luni de zile si sa desconsidere importanta dialogului. Liderii celor patru formatiuni democratice trebuie sa discute in mod civilizat cu comunistii, de pe o platforma politica comuna, sa discute conditiile in care comunistii ar fi dispusi sa le acorde sprijinul necesar la alegerea sefului statului. A discuta nu inseamna a ceda sau a renunta la principii si valori. Dialogul cu comunistii este necesar pentru a valorifica toate posibilitatile existente realemente pentru a scoate societatea din impas.

Vasile Botnaru: Comunistii, la rindul lor, daca vor fi invitati la dialog, vor fi oare de acord sa acorde cel putin 8 voturi necesare pentru alegerea unui nou sef de stat?

Gheorghe Cojocaru: Cred ca raspunsul concret la aceasta intrebare depinde de oferta concreta a Opozitiei, de argumentele pe care actualii lideri democratici le vor prezenta liderilor comunisti. Dar, exista un aspect al acestei chestiuni care a scapat oarecum comentariilor la aceasta tema. Ne aducem foarte bine aminte ca la 4 aprilie 2005 opozitia parlamentara de atunci i-a acordat liderului comunist Vladimir Voronin voturile lipsa pentru a fi ales in functia de sef al statului. Nu discutam aici maniera in care s-a facut aceasta, si nici consecintele acelui vot. Altceva conteaza acum: acum a sosit momentul ca Partidul Comunistilor, personal Vladimir Voronin, sa intoarca gestul de atunci al democratilor, sa dea, ca la banca, datoria inapoi, cu atat mai mult cu cat printre parlamentarii actuali sunt cativa care l-au votat cu mana lor proprie in 2005. In caz contrar, Voronin va trebui sa paraseasca scena ca un rauplatnic politic, cu datoriile nerambursate in buzunar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG