Linkuri accesibilitate

Suhumi şi Tsinvali - un an de la războiul ruso-georgian


Consiliul Suprem din Abhazia
Consiliul Suprem din Abhazia

Abhazia îşi întăreşte independenţa, Osetia speră într-o eventuală unire cu Rusia

La un an de la razboiul ruso-georgian, cele doua regiuni separatiste care au stat in centrul conflictului, Abhazia si Osetia de sud par sa mearga in directii diametral opuse.

Benetton simbolizeaza izolarea nedorita a Abhaziei – cand firma italiana de textile a anuntat ca vrea sa deschida un magazin in capitala abhaza, protestele au fost imense la Tbilisi. Pana la urma, Benetton a renuntat, decizie care pentru abhazi este simbolul izolarii in care este impinsa regiunea de catre Occident.

Recent, intr-un interviu cu Europa Libera, seful comisiei pentru drepturile omului din parlamentul abhaz declara: „Asa se intimpla cand nimeni nu ne sprijina. Rusia ramane singurul nostru partener”, ceea ce, remarca cu repros demnitarul abhaz, pare sa nu preocupe pe nimeni in Vest. Nimeni nu pare deranjat de perspectiva ca Abhazia ar putea fi asimilata de Rusia, mai declara demnitarul abhaz.

Lucrurile stau cu totul altfel in Osetia de sud, care vede intr-o eventuala unire cu Rusia, singura perspectiva de viitor a regiunii.

Autoproclamatul lider al osetinilor Eduard Kokoiti declara recent agentiei Reuters: „Scopul meu politic este sa–i unesc pe osetini”. Astazi suntem independenti dar independenta ne-o consolidam impreuna cu Rusia si o sa vina si timpul unificarii”, mai declara Kokoiti.

Pana acum, numai Rusia si Nicaragua au recunoscut indepndenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei.

Diferenta dintre cele doua regiuni incepe cu resursele lor naturale, de care Abhazia nu duce lipsa, spre deosebire de Osetia de sud.

Motiv pentru care Abhazia crede ca are resursele necesare pentru a se dezvolta ca un stat independent viabil.
O diferenta analizata de Lawrence Sheets, director al biroului din Tbilisi al Gurpului „International Crisis”: „Este evident ca Osetia de sud nu este mai mult decat un apendice al Rusiei. Situatia din Abhazie este diferita. Abhazia are deja un inceput de cultura politica, de elita politica, care a aparut n ultimii 15 ani de independenta”.

O alta diferenta: elita politica abhaza este autohtona. Cea din Osetia de sud este importata din Rusia, actualul lider Kokoiti este un fost campion sovietic de lupte.

In pofida acestor diferente, Rusia isi intareste prezenta militara in ambele regiuni. Oficial are 7.600 de militari in total. Expertii georgieni si internationali estimeaza numarul militarilor rusi la aproape 10.000.
si Moscova se pregateste sa infiinteze cel putin 3 noi baze militare in Abhazia si Osetia de sud.

Asa-numitul ministru de externe abhaz Sergei Samba declara recent Europei Libere: „Din pacate traim intr-o regiune plina de amenintari. Avem nevoie de cineva sa ne apere si am gasit un partener in Rusia”. Samba incerca sa minimalizeze si problema noilor baze militare ruse: in fond si Statele Unite au baze in Europa.

Abhazia si-a proclamat independenta in urma unui razboi intre 1992-93, soldat cu 15 .000 de victime. Osetia de sud si-a proclamat si ea indepedneta in urma razboiului din 1991-92. Ambele razboaie au obligat circa 300 de mii de georgieni sa se refugieze din Osetia si Abhazia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG