Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel recomandă PL şi AMN să se adreseze Curţii Supreme de Justiţie


Pe de altă parte, Curtea Constituţională examinează cererea repetată a PPCD de renumărare a voturilor

Curtea de Apel din Chisinau a recomandat Partidului Liberal si Aliantei Moldova Noastra sa-si revendice intr-o instanta superioara dreptul la cate un mandat de parlamentar in plus fata de cele repartizate de Comisia Electorala Centrala. Cele doua formatiuni contesta metoda de calcul folosita de CEC, despre care spun ca ar favoriza partidele mai mari, in cazul de fata comunistii si liberal-democratii. Intre timp, rezultatele finale ale alegerilor din 29 iulie au ajuns astazi la Curtea Constitutionala. Instanta are la dispozitie 10 zile pentru a valida sau invalida rezultatele si a examina toate plangerile concurentilor electorali.

Pina sa ajunga la Curtea Constitutionala, PL si AMN vor incerca sa conteste inca o data metoda de distribuire a mandatelor la Curtea Suprema de Justitie, dupa ce astazi Curtea de Apel Chisinau a spus ca nu este de competenta ei sa faca acest lucru. In acest fel, PL si AMN doresc sa evite un eventual repros din partea Curtii Constitutionale cum ca n-ar fi parcurs pina la ea toate instantele. Refuzul CA de a le examina petitiile i-a dezamagit pe liderii celor doua formatiuni. Mai mult, in opinia presedintelui PL, Mihai Ghimpu, hotararea CA ar contraveni legislatiei: “Fiindca noi am atacat hotararea CEC si nu mecanismul. Aceasta repartizare a mandatelor este prin hotararea CEC-ului, dar nu prin mecanismul care e in afara hotararii. Asa ca e o hotarare ilegala.”

Reprezentantul AMN la CEC, Nicolae Raileanu se arata si el nemultumit de raspunsul CA Chisinau: „Asta e o decizie politica pentru ca acum judecatorii se tem de responsabilitate. Nu stiu ce-o sa fie mai departe, deci, nici nu resping, dar nici nu primesc o decizie. Pentru ca daca in caz ca vin comunistii la putere, dar daca vin democratii. Si iata ei stau acum asa cu fundul in doua luntri.”

Nicolae Raileanu spune ca legiferarea unei alte formule de repartizare a mandatelor, potrivit careia PCRM ar fi lipsit de un loc in Parlament, ar oferi liberalilor o doza de incredere in plus pentru crearea unei viitoare coalitii de guvernare necomuniste: „Nu atat ma intereseaza mandatul pentru AMN, cat faptul ca doua partide nu ar acumula impreuna 61".

Europa Libera: Inseamna ca aveti dubii in privinta PD?

Nicolae Raileanu: Da. S-au gasit pe acolo. Sambata au spus ca noi putem si singuri, avem 61 de mandate impreuna si putem alege si presedintele...”

In cazul in care si Curtea Suprema de Justitie va decide ca nu e de competenta sa sa se pronunte asupra cazului, PL si AMN se arata dispuse sa conteste direct la Curtea Constitutionala corectitudinea repartizarii mandatelor de deputat, chiar in ziua in care va fi pronuntata validarea sau invalidarea alegerilor.

Intre timp, Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte in privinta solicitarii repetate a PPCD de renumarare a voturilor.

PPCD a depus astazi la Curte un demers completat, in care se spune ca diferenta dintre numarul de buletine transmise consiliilor electorale de circumscriptie si numarul de buletine utilizate in ziua votarii ar depasi cifra de 3 mii. Aceasta diferenta ar reprezenta o frauda mult mai mare decat s-ar parea la prima vedere, sustine reprezentantul PPCD la CEC, Radu Busila: „Daca un buletin de vot este scos in afara sectiei de vot, persoana interesata poate veni cu stampila pusa in buletin, dar sunt cazuri cand stampilele deasemenea au fost scoase in afara sectiei de vot sau au lipsit o perioada de timp, deci el vine cu buletinul in buzunar, intra si ia buletinul sau de drept, dar il arunca in urna pe cel primit. Si o astfel de procedura poate fi facuta in ziua alegerilor de la 50 pana la o suta de oameni. Deaceea 3 mii de voturi trebuie sa le inmultim la posibilitatea de fraudare a acestor buletine. Si atunci cifra se ridica la una foarte impresionanta.”

Curtea Cconstitutionala urmeaza sa se pronunte in decurs de 10 zile pe marginea sesizarii PPCD.
XS
SM
MD
LG